Un nou gigant energetic urmează să apară în Republica Moldova. Prima licitație a fost anulată

15 Apr. 2024, 08:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Apr. 2024, 08:05 // Actual //  bani.md

O nouă centrală de cogenerare urmează să fie construită în cadrul Termoelectrica, cu o capacitate de 55 MW. Or, reprezentanții mai multor companii din domeniul energetic, inclusiv producători de motoare cu ardere internă pentru centrale electrice din mai multe țări au fost informați despre potențialul de dezvoltare a proiectelor în infrastructura de producere a energiei termice și electrice în Republica Moldova.

Sesiunea de informare cu potențialii ofertanți a fost organizată în perioada 11-12 aprilie curent de către UCIPE – Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică, în parteneriat cu Termoelectrica S.A. și a avut drept scop informarea companiilor despre procedura de licitație menționată și creșterea potențialului de atragere a experienței și expertizei internaționale în domeniul infrastructurii de producere a energiei termice și electrice.

Potrivit directorului UCIPE, Ruslan Surugiu, modernizarea infrastructurii de producere a energiei termice și electrice este unul dintre obiectivele statului pentru a mări capacitatea de producere internă de energie, dar și asigurării securității energetice a țării. În acest context, pentru aplicarea celor mai bune practici internaționale în sector și atingerea obiectivelor propuse: “este important să avem cât mai multe companii și oferte competitive participante în cadrul noii proceduri de licitație pe care planificăm să o repetăm. Ne dorim să avem cele mai bune și inovatoare soluții cu care să putem interveni pentru a moderniza infrastructura energetică din cadrul Termoelectrica S.A.”

În context, directorul Termoelectrica S.A., Iurie Razlovan, a subliniat că infrastructura întreprinderii are o istorie care începe din anii ’50 și indiferent de eforturile depuse pentru menținerea și asigurarea mentenanței sistemului, vechimea instalațiilor își spune cuvântul. “Suntem în fața unei provocări când trebuie să modernizăm capacitățile interne de producere. Ne dorim echipamente de cea mai nouă generație, care vor avea capacitatea de a furniza energie termică și electrică, la cel mai înalt randament posibil”.

Licitația privind “Instalarea unor centrale de cogenerare de înaltă eficiență la CT Vest și CET Sursa 3, și instalarea unor transformatoare electrice și instalații de distribuție (proiectare, furnizare, instalare)” este parte a celui de-al doilea Proiect de Îmbunătățire a Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică din Chișinău (PIESACET-2). Valoarea estimativă a pachetului investițional este de circa 81 milioane euro. Procedura de licitație urmează a fi repetată urmare neconformității ofertelor în primei proceduri de licitației.

Prima licitație de construcție a centralelor de cogenerare a fost anulată urmare a ofertelor neconforme.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dosarul fraudelor de la sanatoriul „Speranța” din Vadul lui Vodă avansează cu pași mici, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Procuraturii și a menținut arestul la domiciliu pentru directoarea instituției, Olga Arseni, directorul adjunct și un intermediar. Decizia, pronunțată pe 1 iulie, confirmă hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care pe 12 iunie schimbase arestul preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorii contestă măsura, invocând riscuri de influențare a martorilor, distrugere de probe și obstrucționarea anchetei. Până în prezent, anchetatorii au audiat angajați ai sanatoriului, au ridicat documente contabile și au trimis multiple interpelări către instituții publice. Investigația, spun procurorii, este abia la jumătate, iar volumul de probă ce urmează a fi administrat necesită limitarea libertății acuzaților.

Arseni și complicii săi au fost reținuți pe 27 mai, sub acuzațiile de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. Potrivit Centrului Național Anticorupție, directoarea ar fi cerut mită între 10.000 și 40.000 de lei pentru aranjarea licitațiilor publice și pentru a tolera nereguli grave în gestionarea sanatoriului. De asemenea, o parte din plățile făcute de pacienți pentru tratamente balneare nu era trecută în contabilitate, banii fiind deturnați în scopuri personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO