Şeful AIE afirmă că Europa rămas în urma Chinei şi a SUA după ce a făcut „două greşeli monumentale”

15 Apr. 2024, 07:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Apr. 2024, 07:18 // Actual //  Lupu Eduard

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie a criticat Europa pentru că a rămas în urma Chinei şi a SUA după ce a făcut „două greşeli istorice monumentale” în politica energetică, bazându-se pe gazul rusesc şi renunţând la energia nucleară.

Fatih Birol, directorul executiv al agenţiei, a declarat pentru Financial Times că industria europeană plăteşte acum preţul acestor erori şi că blocul comunitar va avea nevoie de „un nou plan industrial general” pentru a-şi reveni.

Intervenţia lui Birol, cu sediul la Paris, vine în contextul în care liderii UE se pregătesc să dezbată săptămâna aceasta competitivitatea economică a blocului.

Uniunea Europeană se află în urma Chinei şi a SUA în domenii precum producţia de tehnologii curate, datorită unui amestec de reglementări împovărătoare şi a preţurilor mai mari la energie. Preţurile la electricitate în UE sunt, de obicei, de două-trei ori mai mari decât în SUA.

„Industriile existente, în special industriile grele, se confruntă şi se vor confrunta cu un dezavantaj semnificativ în materie de costuri în comparaţie cu alte economii majore, precum China şi Statele Unite”, a declarat Birol.

Datele organismului de supraveghere a energiei arată că UE a reuşit să se îndepărteze cu succes de gazul rusesc după invazia din Ucraina. În 2023, pentru prima dată, UE a produs mai multă energie electrică din energie eoliană decât din gaz.

Gazele din Rusia reprezentau anterior peste 40% din aprovizionarea blocului comunitar, dar au scăzut la 15% în 2023, în pofida unei creşteri a importurilor de gaze naturale lichefiate importate din Rusia pe navă.

Cu toate acestea, dezbaterea privind energia nucleară a fost mai aprinsă.

Ţări precum Franţa, România, Ungaria şi Republica Cehă sunt în favoarea energiei nucleare, dar alte state membre ale UE, precum Germania, Austria şi Luxemburg, se opun cu fermitate, argumentând că proiectele nucleare sunt adesea supuse întârzierilor şi exploziilor de costuri şi că vor absorbi bani care ar fi mai bine cheltuiţi pentru energia regenerabilă.

Amund Vik, fost secretar de stat norvegian pentru energie şi consilier senior la firma de consultanţă Eurasia Group, a declarat că este „mai dificil să se realizeze tranziţia energetică fără energie nucleară”, deoarece este nevoie de o bază de energie consistentă pentru a susţine producţia inconsecventă de energie eoliană şi solară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău