Elevii din Federația Rusă vor fi învățați să-și coase haine după plecarea brandurilor străine

15 Apr. 2024, 07:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Apr. 2024, 07:41 // Actual //  bani.md

Elevii din ciclul primar și gimnazial vor fi învățați cum să coasă, să repare și să își proiecteze propriile haine în cursurile de meșteșuguri din anul școlar următor, se spune în ordinul Ministerului Educației al Federației Ruse, Scrie The MoscowTimes.

Noua materie se va numi „Munca”. Elevii sunt planificați să fie învățați cum să prelucreze materiale textile, să facă modele de haine, să coasă și să repare haine, să deseneze și să creeze modele de produse conform instrucțiunilor de proiectare. De asemenea, elevii vor fi învățați să lucreze cu lemnul, metalul și plasticul.

Elevii din clasa a V-a până în a VII-a vor studia o materie nouă de două ori pe săptămână (68 de ore de predare pe an), în clasele a VIII-a și a IX-a – o lecție pe săptămână (34 de ore pe an). Elevii din clasele primare au și o lecție pe săptămână.

„Lecția de muncă este un exemplu viu al modului în care experiența valoroasă a școlii sovietice poate fi umplută cu un nou sens, bazată pe realitățile moderne și pe cerințele actuale ale societății”, a declarat Ministrul Educației al Federației Ruse Serghei Kravtțov.

După februarie 2022, sute de mărci străine și-au închis magazinele rusești ca răspuns la invazia Ucrainei. Printre producătorii de pantofi, îmbrăcăminte și accesorii, Adidas, Nike, Reebok, Decathlon, Puma, Levi’s, H&M, Zara, Pull& Bear, Bershka, Massimo Dutti, Chanel, Louis Vuitton, Balenciaga și alții au făcut acest lucru.

Ca răspuns, Ministerul Industriei și Comerțului a legalizat așa-numitul „import paralel” – importul de mărfuri fără permisiunea deținătorului drepturilor de autor, considerat anterior contrabandă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2025, 16:33 // Actual //  bani.md

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut, pe 16 ianuarie 2025, o întrevedere oficială cu noul ambasador al Republicii Islamice Pakistan în Republica Moldova, E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan, cu prilejul vizitei de prezentare.

În cadrul întâlnirii, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a evidențiat importanța extinderii cooperării economice între cele două țări, punând accent pe agricultura și industria alimentară. Harea a subliniat deficiența semnificativă a exporturilor moldovenești către Pakistan și a menționat oportunitățile de dezvoltare ale acestui sector.

„Acesta reprezintă o oportunitate deosebită pentru companiile pakistaneze de a identifica parteneri de afaceri din Republica Moldova. În acest context, cele două state ar trebui să colaboreze pentru a găsi un cadru optim de schimb de informații și pentru a sprijini finanțarea proiectelor comune, punând în valoare potențialul economic al ambelor țări. De asemenea, există oportunități semnificative în domenii economice, în care Republica Moldova se remarcă, cum ar fi industria textilă, sectorul agro-alimentar, tehnologia informației și telecomunicațiile, care pot contribui substanțial la aprofundarea relațiilor bilaterale’’, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al Instituției Camerale.

Președintele CCI a RM a invitat Ambasada Pakistanului și Camera de Comerț și Industrie din Pakistan să participe la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, care va avea loc între 29 ianuarie și 2 februarie 2025. Harea a declarat că acest eveniment va facilita identificarea partenerilor de afaceri din Moldova și va sprijini colaborarea economică bilaterală.

Ambasadorul E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan a apreciat invitația și a evidențiat oportunitățile semnificative pentru antreprenorii pakistanezi în sectorul agricol, subliniind interesul pentru extinderea colaborării și în alte domenii, cum ar fi apărarea și energia.

În continuare, Sergiu Harea a prezentat activitatea CCI a RM și a propus semnarea unui Memorandum de Colaborare între camerele de comerț pentru a intensifica colaborarea bilaterală, incluzând informarea reciprocă privind evenimentele economice și comerciale și facilitarea oportunităților comune de afaceri.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Islamică Pakistan au fost stabilite la 16 februarie 1992. În timp, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat mai multe evenimente, printre care: întrevederea din februarie 2019 cu E.S. Dl. Safdar Hayat, Ambasador al Republicii Islamice Pakistan în R. Moldova și Forumul Economic Moldova-Pakistan, organizat în martie 2017 la Chișinău, cu participarea a 44 de companii moldovenești și 12 companii pakistaneze.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală