Kuleba: Ucraina apără și Moldova, România și Polonia de “teroarea aeriană rusă”

15 Apr. 2024, 18:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Apr. 2024, 18:36 // Actual //  Lupu Eduard

Apărarea aeriană ucraineană protejează nu doar cerul ucrainean de “teroarea aeriană rusă”, ci și Moldova, România și Polonia de amenințarea imediată a rachetelor și a dronelor care intră în spațiul lor aerian, a declarat luni ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, într-un nou apel adresat aliaților pentru a furniza țării sale sisteme de apărare aeriană care să contracareze valurile de atacuri aeriene rusești, transmite agenția Reuters.

Atacurile rusești cu rachete și drone lovesc infrastructura energetică ucraineană de la jumătatea lunii martie, ceea ce a determinat Kievul să lanseze apeluri tot mai disperate pentru ajutor în materie de apărare aeriană.

„Avem nevoie urgentă de sisteme suplimentare Patriot și de alte sisteme moderne de apărare aeriană, de arme și muniții”, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba la o conferință privind securitatea în zona Mării Negre, prin legătură video. „Profit de această ocazie pentru a îndemna încă o dată toți partenerii noștri să ia măsuri extraordinare și îndrăznețe”.

Luni, Kuleba s-a întâlnit cu omologul său norvegian, Espen Barth Eide, care se află în vizită în capitala Ucrainei pentru a coordona eforturile de asigurare a aprovizionării prompte cu patrioți.

„Discutăm cu alții cum am putea fi de ajutor pentru a ne asigura că mai multe Patriots sunt puse la dispoziție”, a declarat Eide.

Ministrul ucrainean a salutat eficiența sprijinului aliat acordat Israelului în respingerea atacului aerian al Iranului din weekend și a îndemnat țările să urmeze acest exemplu atunci când este vorba despre Ucraina.

„Tot ceea ce ce cerem de la parteneri, chiar dacă nu puteți acționa așa cum acționați în Israel, dați-ne ceea ce avem nevoie, iar noi vom face restul lucrurilor”, a declarat Kuleba.

Ucraina are nevoie de 26 de sisteme Patriot pentru a acoperi în întregime teritoriul țării. Germania s-a angajat să livreze încă un sistem în urma apelurilor venite de la Kiev.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău