Un nou gigant energetic urmează să apară în Republica Moldova. Prima licitație a fost anulată

15 Apr. 2024, 08:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Apr. 2024, 08:05 // Actual //  Lupu Eduard

O nouă centrală de cogenerare urmează să fie construită în cadrul Termoelectrica, cu o capacitate de 55 MW. Or, reprezentanții mai multor companii din domeniul energetic, inclusiv producători de motoare cu ardere internă pentru centrale electrice din mai multe țări au fost informați despre potențialul de dezvoltare a proiectelor în infrastructura de producere a energiei termice și electrice în Republica Moldova.

Sesiunea de informare cu potențialii ofertanți a fost organizată în perioada 11-12 aprilie curent de către UCIPE – Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică, în parteneriat cu Termoelectrica S.A. și a avut drept scop informarea companiilor despre procedura de licitație menționată și creșterea potențialului de atragere a experienței și expertizei internaționale în domeniul infrastructurii de producere a energiei termice și electrice.

Potrivit directorului UCIPE, Ruslan Surugiu, modernizarea infrastructurii de producere a energiei termice și electrice este unul dintre obiectivele statului pentru a mări capacitatea de producere internă de energie, dar și asigurării securității energetice a țării. În acest context, pentru aplicarea celor mai bune practici internaționale în sector și atingerea obiectivelor propuse: “este important să avem cât mai multe companii și oferte competitive participante în cadrul noii proceduri de licitație pe care planificăm să o repetăm. Ne dorim să avem cele mai bune și inovatoare soluții cu care să putem interveni pentru a moderniza infrastructura energetică din cadrul Termoelectrica S.A.”

În context, directorul Termoelectrica S.A., Iurie Razlovan, a subliniat că infrastructura întreprinderii are o istorie care începe din anii ’50 și indiferent de eforturile depuse pentru menținerea și asigurarea mentenanței sistemului, vechimea instalațiilor își spune cuvântul. “Suntem în fața unei provocări când trebuie să modernizăm capacitățile interne de producere. Ne dorim echipamente de cea mai nouă generație, care vor avea capacitatea de a furniza energie termică și electrică, la cel mai înalt randament posibil”.

Licitația privind “Instalarea unor centrale de cogenerare de înaltă eficiență la CT Vest și CET Sursa 3, și instalarea unor transformatoare electrice și instalații de distribuție (proiectare, furnizare, instalare)” este parte a celui de-al doilea Proiect de Îmbunătățire a Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică din Chișinău (PIESACET-2). Valoarea estimativă a pachetului investițional este de circa 81 milioane euro. Procedura de licitație urmează a fi repetată urmare neconformității ofertelor în primei proceduri de licitației.

Prima licitație de construcție a centralelor de cogenerare a fost anulată urmare a ofertelor neconforme.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 15:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 15:42 // Actual //  Lupu Eduard

Încercarea eșuată de a îngheța Europa, care a privat Rusia de o piață cheie a gazelor naturale, a prăbușit veniturile din gaze ale bugetului federal.

Conform rezultatelor primului trimestru, trezoreria federală a primit doar 114 miliarde de ruble drept taxe la exporturile de gaze. Comparativ cu ianuarie-martie 2023, veniturile din exporturile de gaze naturale au scăzut cu încă 17%, sau 24 de miliarde de ruble, iar în comparație cu aceeași perioadă din 2022, acestea s-au prăbușit de 4,4 ori, reiese din datele citate de experții de la Gaidar Institut.

În termeni monetari ajustați la inflație, întreruperea gazelor către clienții europeni ai Gazprom a privat trezoreria de 418 miliarde de ruble în venituri trimestriale – o sumă care este egală cu 1,9% din PIB-ul național și aproape dublu față de bugetele anuale ale marilor regiuni rusești, cum ar fi Regiunea Leningrad (226 miliarde de ruble) sau Primorsky Krai (238 miliarde de ruble).

Volumul total al veniturilor din petrol și gaze ale trezoreriei federale în primul trimestru a atins 3,087 trilioane de ruble și aproape sa dublat nivelurile de anul trecut (1,644 trilioane de ruble). Cu toate acestea, acest lucru se explică în întregime prin impozitele pe producția de petrol: veniturile din impozitele de extracție a mineralelor petroliere au crescut cu 98% – cu 1.282, la 2.541 trilioane de ruble.

Veniturile din exportul de gaze, între timp, s-au apropiat de valorile minime pentru 6 ani din statisticile disponibile ale Ministerului Finanțelor: sume comparabile – puțin mai mult de 100 de miliarde de ruble în medie pe trimestru – au fost primite de trezorerie doar în perioada pandemiei din 2020, când prețurile gazelor în Europa au scăzut la minim, iar spațiile de depozitare au fost pline din cauza lipsei cererii.

Întrerupând livrările către majoritatea țărilor europene, Gazprom și-a pierdut cea mai mare piață de vânzare, cu care construia legături de zeci de ani. Anul trecut, exporturile sale s-au ridicat la doar 69 de miliarde de metri cubi, cel mai mic din 1985. Față de 2022 (100,9 miliarde de metri cubi), care a devenit deja cel mai rău an pentru companie din întreaga sa istorie, volumul de gaz pompat în străinătate a scăzut cu încă o treime. Iar în comparație cu nivelurile de dinainte de război (185 de miliarde de metri cubi în 2021), exporturile Gazprom s-au prăbușit de trei ori.

Livrările către Europa au scăzut la 28 de miliarde de metri cubi, nivelul din a doua jumătate a anilor 1970. Dar producția Gazprom s-a ridicat la doar 404 miliarde de metri cubi și s-a dovedit a fi minimă în cei 34 de ani de existență a companiei.

Potrivit raportului RAS al Gazprom, anul trecut veniturile sale au scăzut cu o treime, profitul operațional cu 80%, iar activitatea de bază – producția și vânzările de gaze – a devenit neprofitabilă. A adus companiei pierderi de 291 de miliarde de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău