Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om

26 Apr. 2024, 10:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
26 Apr. 2024, 10:35 // Bani și Afaceri //  bani.md

Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu.

Pentru a reuși această provocare, de a vorbi față în față cu șeicul Tahnooon bin Zayed Al Nahyan din Abu Dhabi, care controlează active de 1.500 de miliarde de dolari, ei au nevoie de două lucruri: o idee genială de afaceri și de un om de încredere din anturajul acestuia.

Șeicul regal Tahnoon regal din Emiratele Arabe Unite controlează o grămadă imensă de active private și de stat – iar oamenii din cercul său restrâns pot încheia sau rupe un acord, potrivit unei analize din Bloomberg.

Câțiva norocoși ar putea ajunge oaspeți la bordul superiahtului său, Maryah, unde îi place să joace șah în timp ce soarele strălucește pe Golful Persic. Subțire și sportiv, cu ochelarii de soare marcă comercială, descendentul celei mai bogate familii din lume supraveghează activele statului și fondurile private care însumează mai mult de 1,5 trilioane de dolari. Oportunitatea de a investi chiar și o fărâmă din acea bogăție ar putea genera taxe și profituri mari.

Dar pentru a ajunge la Șeicul Tahnoon este o problemă. Bărbatul, care are peste 50 de ani, nu deține doar banii familiei sale; este unul dintre conducătorii adjuncți ai Emiratului Abu Dhabi, un frate al președintelui Emiratelor Arabe Unite și fiul tatălui fondator al țării. El este și consilier pentru securitate națională. Cu alte cuvinte, nu genul de persoană a cărei recepție o suni pentru a cere o programare.

O cale de a ajunge la șeic, este de a merge la Centrul financiar din Abu Dhabi, de unde finanțatorii pot fi îndrumați către una dintre companiile pe care șeicul le prezidează: First Abu Dhabi Bank PJSC, cel mai mare creditor din EAU, Royal Group, firma sa de investiții private sau compania de inteligență artificială G42.

Dacă lucrurile merg bine, veți întâlni unul dintre oamenii apropiați ai șeicului Tahnoon, persoane care i-au câștigat încrederea și vor decide dacă cei noi veniți pot să intre. Unele nume nu apar pe nicio organigramă, așa că nu este doar o chestiune de a cunoaște oamenii potriviți, ci trebuie să cunoști persoane care chiar îți vor spune numele celor potriviți.

Conform investigației sursei citate, un finanțator dorește să construiască o relație cu omul apropiat șeicului, cel mai în măsură să obțină oferte peste linia de sosire, fără a-i înștiința pe concurenți spre calea cea mai bună către coroană regală. „Este un dans social foarte ciudat”, spune Reza Bundy, directorul executiv al Atlas Capital Team Inc., care ajută fondurile să traverseze șocurile geopolitice.

El s-a întâlnit cu fondurile de investiții din Abu Dhabi pentru a discuta despre potențiale parteneriate. „Persoana cheie (din anturajul șeicului) este la fel de importantă ca ideea. Dacă intri cu o idee grozavă, dar cu un om nepotrivit, îi va pune pe oameni pe o pistă greșită.”

Șeicul Tahnoon s-a întâlnit cu Trump

Inițial una dintre persoanele de încredere ale șeicului a fost regretatul magnat imobiliar Sam Zell. Zell a început să lucreze îndeaproape cu o marocană educată în Marea Britanie pe nume Sofia Abdellatif Lasky. Ea a fost principalul intermediar pentru a coordona întâlnirile cu șeicul.

În cele aproape două decenii de atunci, Lasky a apărut ca un jucător de putere liniștit, dar important în finanțele din Emiratele Arabe Unite. Fostul prim-ministru libanez Saad Hariri a devenit un prim ”port de escală” pentru mulți care doresc să-l întâlnească pe șeicul Tahnoon. Cei care trec ”testul de miros” al fostului premier pot primi o prezentare la Lasky pentru verificarea finală.

Bill Murray, un fost diplomat britanic care a avut posturi în Amman, Muscat și Tunis, este un alt consilier al familiei regale din Abu Dhabi. Există jucători de putere pentru fiecare regiune a lumii în care emirații ar dori să investească. Acest cerc interior include, de asemenea, Syed Basar Shueb, CEO-ul IHC, și CEO-ul G42, Peng Xiao. IHC și G42 sunt în centrul ambițiilor Emiratelor Arabe Unite de a-și remodela economia dependentă de petrol în jurul finanțelor și tehnologiei.

Legăturile de afaceri pot deveni și legături politice. Directorul de capital de risc Rick Gerson, un prieten de antrenament al lui MBZ, care face afaceri în Abu Dhabi de ani de zile, este, de asemenea, în consiliul de administrație al IHC’s Multiply.

Gerson este apropiat de Jared Kushner, ginerele fostului președinte american Donald Trump, și l-a prezentat familiei regale din Abu Dhabi. Asta a deschis calea pentru o relație amiabilă între Trump și Emiratele Arabe Unite. La o lună după câștigarea surpriză a alegerilor din 2016, președintele ales, Kushner, consilierii Steve Bannon și Michael Flynn, MBZ și Sheikh Tahnoon s-au întâlnit la Four Seasons din New York. Mai târziu, șeicul a fost esențial pentru mișcarea Emiratelor Arabe Unite de a normaliza legăturile cu Israelul, precum și recentele detenții diplomatice cu Qatar și Iran.

„Întâlnirile informale oferă un mediu propice pentru construirea încrederii și a relațiilor cu familia regală din Abu Dhabi”, spune Vinay Kapoor, un bancher veteran care a lucrat în Emiratele Arabe Unite timp de trei decenii. „Șeicul Tahnoon prețuiește autenticitatea și conexiunile autentice.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU