Miliarde de dolari „aterizează” în Republica Moldova. Cum scapă cărăușii de ochii vameșilor

29 Apr. 2024, 09:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Apr. 2024, 09:54 // Actual //  bani.md

Săptămâna trecută, în urma unei operațiuni concertate între poliție, procurori de la PCCOCS și ofițeri ai Serviciului Vamal, s-au descoperit peste un milion de dolari nedeclarați la pasagerii a doi avioane care sosiseră în Moldova din Moscova (cu escală în Erevan).

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, acești bani ar fi fost introduceți în țară prin contrabandă, urmând să fie folosiți pentru finanțarea ilegală a unor partide politice din surse obscure, în interesul unui grup criminal.

Cu toate acestea, suma descoperită este considerată relativ mică în comparație cu sumele de bani cash care sunt transportate zilnic pe calea aerului. De exemplu, într-o investigație recentă, s-a constatat că un pasager a sosit la Aeroportul Internațional Chișinău cu aproape 2,6 milioane de euro cash, cu o zi înainte de semnarea unui contract de privatizare a companiei Air Moldova, scrie mold-street.com.

Contrabandă de „sute de miliarde de dolari în numerar”

Dar țara noastră nu este un caz ceva deosebit în acest sens în lume. The Wall Street Journal scrie că pasagerii zborurilor internaționale fac contrabandă de „sute de miliarde de dolari în numerar” în fiecare an, citând estimări ale Oficiului ONU pentru Droguri și Crimă și ale Grupului de acțiune financiară (FATF).

Potrivit WSJ unele țări nu restricționează importul de numerar, permițând „miliardelor de dolari” să circule din Marea Britanie și din alte părți către țări cu mai puțin control.

Ca exemplu, WSJ amintește de un incident din 2020 în care două femei au transportat șapte valize cu bani de la Londra Heathrow la Dubai. La sosirea în Dubai, ele au declarat că importau echivalentul a 2,8 milioane de dolari.

Autoritățile cred că cele două au transportat pe această cale circa 125 de milioane de dolari, în mare parte din iulie până în octombrie, în 2020.

„Cum naiba au scăpat de asta – atât de mulți bani într-un interval de timp atât de scurt?” spune Ian Truby, un ofițer superior de investigații la Agenția Națională a Crimei din Marea Britanie. Un răspuns, a spus el, este faptul că sistemele de securitate din aeroporturi nu sunt pentru detectarea crimelor, ci doar siguranța zborurilor.

Scanerele din aeroport nu văd milioanele?

Or, scanerele 3D din aeroporturi inspectează doar bagajele pentru a depista explozivi și alte substanțe potențial periculoase. Majoritatea aeroporturilor din lume, inclusiv din Statele Unite, nu scanează bagajele pasagerilor pentru numerar, fiind o procedură costisitoare din punct de vedere al echipamentului și al personalului, notează publicația.

Unul dintre motivele pentru care „contrabanda aeriană” este atât de răspândită sunt și politicile de înăsprire a cerințelor bancare din întreaga lume, care raportează toate tranzacțiile suspecte.

„Pur și simplu nu poți intra într-o bancă cu atât de mulți bani fără să fii observat. Veți fi arestat la următorul departament”, spune George Voloshin, expert la organizația din industrie pentru combaterea criminalității financiare ACAMS.

Un oficial britanic a spus că lucrătorii vamali luptă eficient împotriva contrabandei, iar Emiratele Arabe Unite au declarat că țara lucrează pentru a opri fluxurile financiare ilicite, inclusiv prin împărtășirea informațiilor cu Marea Britanie.

Oficiului ONU pentru Droguri și Crimă și FATF, o agenție interguvernamentală care dezvoltă standarde anti-spălarea banilor pentru țări, estimează că spălătorii de bani introduc pe ascuns, în sistemele financiare globale în fiecare an peste 2 trilioane de dolari, venituri obținute din afaceri ilegale.

În acest circuit pasagerii din avioanele internaționale transportă probabil sute de miliarde de dolari în numerar, datorită lacunelor din sistemele de securitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO