Miliardarul Fridman a cerut aproape 16 miliarde de dolari de la Luxemburg pentru „exproprierea” activelor

22 Mai 2024, 15:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
22 Mai 2024, 15:35 // Bani și Afaceri //  bani.md

Unul dintre fondatorii Alfa Group, miliardarul rus Mihail Fridman, a propus ca autoritățile luxemburgheze să înceapă negocieri pentru a-i plăti compensații în valoare de 15,8 miliarde de dolari pentru activele „expropriate” în țară, au declarat două surse pentru Vedomosti.

Potrivit acestora, suma indicată este o estimare aproximativă a valorii activelor, întrucât din cauza sancțiunilor, Fridman nu poate apela la serviciile experților evaluatori din UE, iar companiilor sale din Luxemburg le este interzis să împărtășească informații financiare cu acesta.

Fridman deține participații directe și participații într-un număr de companii luxemburgheze, inclusiv CTF Holdings, ABH Holdings, Alfa Asset management (Europa), Alfa Capital Investment Holdings, LetterOne Holdings și LetterOne Investment Holdings. Prin aceste companii, a investit în diverse jurisdicții și sectoare, printre care Alfa Bank și Amsterdam Trade Bank, precum și retailerul X5 Group etc.

Fridman consideră înghețarea activelor ca parte a sancțiunilor UE ca o expropriere ilegală. În opinia sa, Luxemburg a încălcat tratatul bilateral de investiții din 1989 privind protecția reciprocă a investițiilor. Potrivit acestui document, investițiile investitorilor unei părți pe teritoriul alteia nu pot fi expropriate, decât în ​​cazurile în care decizia este luată în baza intereselor publice și nu este discriminatorie. Cu toate acestea, acesta trebuie să fie însoțit de plata despăgubirilor.

După cum clarifică sursele Vedomosti, Friedman a trimis o propunere autorităților luxemburgheze în februarie, dar nu a primit încă un răspuns. Dacă refuză să plătească despăgubiri, miliardarul intenționează să facă apel la Comisia ONU pentru Dreptul Comerțului Internațional sau la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.

UE a impus sancțiuni împotriva lui Fridman și a partenerului său de afaceri Piotr Aven în februarie 2022, imediat după izbucnirea războiului din Ucraina. Bruxelles a justificat acest lucru spunând că Fridman „a reușit să stabilească legături strânse cu administrația [președintelui rus] Vladimir Putin”. Oamenii de afaceri au contestat sancțiunile în instanța UE, considerând decizia UE nefondată și capabilă să provoace prejudicii nejustificate angajaților, clienților, partenerilor și întreprinderilor.

Instanța din Luxemburg a considerat că motivele furnizate de Consiliul UE sunt insuficiente pentru motivul pentru care oamenii de afaceri au fost supuși restricțiilor în 2022. Instanța a decis excluderea bancherilor de pe lista de sancțiuni, unde au fost incluși din cauza sprijinului lor față de politicile autorităților ruse care vizează subminarea suveranității Ucrainei. Dar în martie 2023, Consiliul UE a rescris motivele pentru menținerea sancțiunilor împotriva lui Fridman și Aven: potrivit acestora, oamenii de afaceri sunt considerați „antreprenori de frunte” care participă în sectoare ale economiei care oferă venituri semnificative guvernului rus. Astfel, Fridman și Aven au rămas sub sancțiuni și continuă să-i conteste în instanță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 18:01 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a lansat un nou atac economic la adresa Uniunii Europene, cerând statelor membre să cumpere energie din SUA în valoare de 350 miliarde de dolari – o sumă care depășește capacitatea totală de export a Statelor Unite în domeniul energetic și echivalează cu întreaga valoare a exporturilor SUA către UE într-un an, scrie Politico.

Declarația a fost făcută în contextul refuzului lui Trump de a accepta propunerea Comisiei Europene privind eliminarea reciprocă a tarifelor pentru bunurile industriale. În schimb, el a condiționat relaxarea tarifelor de achiziții masive de energie: „Deficitul comercial cu UE este de 350 miliarde de dolari și trebuie să dispară rapid. Un mod simplu și rapid este ca ei să ne cumpere resursele energetice… Putem scăpa de acest deficit într-o săptămână.”

Întrebat dacă oferta europeană privind eliminarea taxelor industriale este suficientă pentru a renunța la taxa de 20% asupra importurilor din UE, Trump a răspuns sec: „Nu, nu este suficient.”

Totuși, potrivit Biroului de Analiză Economică al SUA, deficitul real de bunuri al Statelor Unite în comerțul cu Uniunea Europeană în 2024 a fost de 235,6 miliarde dolari, nu 350 miliarde. În același an, exporturile americane de energie (petrol și gaze) către UE au însumat doar 81,1 miliarde de dolari – de 4,3 ori mai puțin decât solicită Trump.

Mai mult, valoarea totală a exporturilor de energie ale SUA către întreaga lume în 2024 a fost de 315 miliarde dolari, conform datelor oficiale – ceea ce face cererea lui Trump nerealistă din punct de vedere logistic și economic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită pentru un acord echitabil, dar a avertizat că blocul comunitar își va apăra interesele prin măsuri de retorsiune dacă Trump impune tarife unilaterale. UE pregătește deja o listă de mărfuri americane care vor fi taxate cu 25%, ca reacție la taxele impuse anterior de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu.

Trump a mai cerut în trecut creșterea importurilor europene de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, dar, potrivit unor surse europene citate de Politico, Washingtonul nu a demonstrat real interes pentru negocieri concrete, blocând discuțiile la nivel birocratic.

Interesant este că suma de 350 miliarde de dolari nu apare pentru prima dată în retorica lui Trump – el a invocat aceeași cifră atunci când a afirmat că SUA au oferit ajutor Ucrainei în această valoare, deși datele oficiale arată că asistența totală americană pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 125,5 miliarde de dolari.

Declarațiile lui Trump vin pe fondul intensificării poziționărilor comerciale și geopolitice ale SUA înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă, unde fostul lider republican își propune revenirea la Casa Albă cu o agendă economică agresivă și protecționistă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!