Record! Mugur Isărescu, cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume

27 Mai 2024, 17:59
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
27 Mai 2024, 17:59 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume, este pe cale să fie confirmat pentru un nou mandat de cinci ani, în condițiile în care legislatorii urmăresc să obțină un vot pentru prelungirea mandatului până la sfârșitul lunii iunie, potrivit surselor Bloomberg.

Isărescu a preluat conducerea Băncii Naționale a României în 1990, la mai puțin de un an după prăbușirea regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu, și a fost în funcție timp de peste trei decenii, cu excepția unei perioade de un an în care a fost prim-ministru în 1999 și 2000.

În vârstă de 74 de ani are sprijinul celor mai mari partide din parlament pentru a rămâne în funcție pentru încă un mandat, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile care au cerut să nu fie identificate, deoarece deliberările nu au fost publice. Votul privind comisia de stabilire a tarifelor din România, formată din nouă membri, va avea loc după alegerile locale și cele pentru Parlamentul European din 9 iunie, au precizat aceștia.

Isărescu nu a confirmat candidatura sa pentru un al optulea mandat la începutul acestei luni, deși a spus că va accepta o invitație în cazul în care parlamentul îl va susține. Guvernatorul s-a confruntat cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. El a redus așteptările privind reducerea rapidă a ratei dobânzii, îndemnând guvernul să limiteze deficitul bugetar estimat la 5% din producția economică în acest an.

Factorii de decizie de la București au menținut în mod neașteptat rata dobânzii de referință la 7% pe 13 mai, sfidând așteptările majorității economiștilor intervievați pentru o reducere cu 25 de puncte de bază.

Ca parte a votului parlamentar privind panoul, este probabil ca viceguvernatorul Leonardo Badea să preia rolul de prim-viceguvernator de la Florin Georgescu, care va rămâne în consiliu, potrivit surselor Bloomberg. Ionuț Dumitru, fost economist-șef al Raiffeisen Bank și fost șef al consiliului fiscal, are susținerea pentru un post de viceguvernator, înlocuindu-l pe Eugen Nicolaescu, au spus aceștia.

O parte dintre membrii actuali ai consiliului de administrație, precum Cristian Popa și Csaba Balint, vor avea probabil și ei mandatele reînnoite, în timp ce consilierul prezidențial Cosmin Marinescu s-ar putea alătura echipei, au spus sursele Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 16:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 16:27 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dobânzile pentru creditele de consum în băncile rusești au crescut semnificativ în ultima perioadă, atingând un nivel maxim de 44% pe an, comparativ cu 25-38% la începutul lunii noiembrie, conform declarațiilor directorului de creditare al platformei „Sravni”, Magomed Gamzaev, pentru agenția „Gazeta.Ru”.

Această creștere a dobânzilor este atribuită majorării ratei de bază a Băncii Centrale a Rusiei (BCR) și se așteaptă să continue pe măsură ce BCR intenționează să o crească și mai mult până la sfârșitul anului. „Aceasta influențează direct intervalul dobânzilor la creditele de consum”, a explicat Gamzaev.

În contrast, dobânzile maxime la depozite nu au crescut semnificativ, rămânând la 27% pentru depozitele pe termen fix și 23% pentru conturile de economii. Dobânda medie maximă pentru depozite a crescut doar cu puțin peste 1 punct procentual, atingând 15,95% la sfârșitul lunii noiembrie.

Banca Centrală a Rusiei a majorat rata de bază la 21% pe 25 octombrie, iar analistul principal al „Sovcombank”, Mihail Vasiliev, estimează că în decembrie aceasta ar putea ajunge la 23%. Vasiliev preconizează o inflație de 8,4% până la sfârșitul anului, motiv pentru care Banca Centrală ar putea fi nevoită să aplice o politică monetară mai strictă.

De asemenea, în ultimele luni, Banca Centrală a introdus cerințe mai stricte pentru bănci, crescând coeficientul de risc pentru creditele fără garanție și limitând accesul la împrumuturi pentru persoanele cu datorii mari, ceea ce a dus la scăderea numărului de credite aprobate și la creșterea dobânzilor.

În octombrie 2023, băncile rusești au acordat 1,94 milioane de credite de consum, în scădere cu 28% față de luna septembrie și cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, nivelul neplății împrumuturilor a atins valori record, cu 800.000 de ruși intrând în întârziere la plăți, iar numărul total al debitorilor ajungând la 6,2 milioane.

Un sondaj realizat de „Levada Center” arată că aproape jumătate dintre debitori întâmpină dificultăți la plata împrumuturilor, 35% dintre aceștia având dificultăți minore și 12% confruntându-se cu probleme grave.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău