(VIDEO) BNM împlinește 30 de ani de activitate! Mesajul de felicitare al guvernatorului BNM, Octavian Armașu

04 Iun. 2021, 09:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
04 Iun. 2021, 09:39 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Astăzi, 4 iunie 2021, Banca Națională a Moldovei (BNM) împlinește 30 de ani de fondare. În acest context, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu a venit cu un mesaj de felicitare. De asemenea, astăzi este sărbătorită și Ziua lucrătorului bancar, cu ocazia căreia guvernatorul a ținut să-l felicite.

Guvernatorul a menționat că în pofida pandemiei și a crizei economice, sistemul bancar din Republica Moldova este unul viabil, stabil și adaptat la standartele internaționale ce oferă servicii de calitate. De asemenea, a menționat că cea mai mare provocare a momentului este de a apăra reformele pe care le-au implementat.

În pofida contextului actual dificil, pe fondul pandemiei și al crizei economice asociate, avem un sistem bancar viabil și stabil, armonizat cu standardele internaționale, cu o arhitectură financiară adecvată, cu servicii și produse bancare calitative.

Octavian Armașu a vorbit și despre etapele mai dificile prin care a trecut Banca Națională și pe care le-a depășit cu brio datorită muncii și profesionalismului de care au dat dovadă angajații.

Anul acesta marcăm 30 de ani de la înființarea Băncii Naționale, care a pus bazele sistemului bancar din Republica Moldova. În acest răstimp, sistemul bancar a fost supus multor teste, am acumulat cunoștințe, experiență, am învățat și unele lecții extrem de grele, și am certitudinea că vom continua calea reformelor cu tenacitate și responsabilitate, construind un sistem bancar puternic, transparent și competitiv la nivel global.

În spatele tuturor realizărilor din sectorul bancar stă munca de zi cu zi a  fiecăruia dintre dumneavoastră, cu profundă implicare profesională și orele dedicate acesteia mult peste program. Stă competența dumneavoastră pe care o îmbunătățiți prin studiu permanent aliniat la standardele internaționale și străduința de a fi alături de cetățeni în incluziunea financiară.

Într-un final guvernatorul a mulțumit lucrătorilor bancari și le-a tranmis urări de bine și sănătate. Mesajul integral poate fi urmărit în video-ul anexat.

Cu un mesaj de felicitare pentru Banca Nașională a Moldovei și pentru lucrătorii bancari au venit și Mircea SnEgur – primul președinte al Republicii Moldova, Leonid Talmaci – primul guvernator al BNM, precum și ex-prim-viceguvernatorul BNM, membru al Consiliului de Supraveghere al BNM, Dumitru Ursu.


Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală