Rusia a fost deconectată de la Programul Alimentar Mondial al ONU

05 Iun. 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iun. 2024, 09:46 // Actual //  bani.md

Companiilor ruse le-a fost restricționat accesul la licitațiile pentru aprovizionarea cu alimente în cadrul Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM), a declarat pentru RBC unul dintre participanții de pe piață care a colaborat cu organizația.

Potrivit acestuia, problemele au început în 2024. Acest lucru a fost confirmat de reprezentantul permanent adjunct al Rusiei pe lângă PAM, Dilyara Ravilova-Borovik. Ea a menționat că cea mai mare parte a achizițiilor de alimente în cadrul programului ONU WFP sunt efectuate în cadrul licitațiilor gratuite, dar donatorii organizației cer ca fondurile lor să nu fie folosite pentru achiziționarea de bunuri de la companiile rusești.

„În ultimele luni, a devenit o normă ca mărfurile de origine rusă să fie restricționate”, a confirmat Dmitri Suhov, reprezentant al celui mai mare furnizor rus al ONU WFP. , Abakan Air. El a mai adăugat că, pe lângă problema cu licitațiile, firmele sunt supuse unor reclamații post-facto privind calitatea mărfurilor, deși inspectorii o verifică în timpul producției și încărcării.

Ca parte a programului alimentar al ONU, Rusia a trimis făină, ulei de floarea soarelui și mazăre în Siria, Sudan, Afganistan, Palestina și țările din Asia Centrală. Mâncarea rusească a reprezentat până la 20% din toate livrările externe ale PAM ONU, spune un interlocutor RBC printre partenerii programului.

Potrivit acestuia, ponderea mare a Rusiei în volumul de aprovizionare s-a datorat faptului că produsele costă cu 10-15% mai ieftin decât cele de la furnizori alternativi, iar acest lucru a făcut posibilă aprovizionarea mai multor oameni înfometați.

„Cu toate acestea, în ultimele luni, sub diferite pretexte, accesul la hrana rusească a fost sever limitat de PAM ONU, ceea ce, având în vedere deficitul bugetar al acestei organizații, poate duce la o scădere reală a capacității de combatere a foametei pe planetă, ” a notat interlocutorul RBC.

Programul Alimentar Mondial a fost creat în 1961 pentru a combate foamea și sărăcia în lume. În prezent, este cea mai mare organizație umanitară din lume, activând în peste 120 de țări. Oferă alimente vitale persoanelor aflate în nevoie. Organizația cheltuiește anual aproximativ 15 miliarde de dolari pentru aceasta. Cei mai mari donatori ai săi sunt SUA (7,2 miliarde de dolari în 2022), Germania (1,7 miliarde de dolari) și UE (698,2 milioane de dolari).

Rusia participă la PAM ONU din 2002: apoi a fost semnat primul memorandum privind începerea cooperării în scopuri umanitare. Până acum, Rusia a avut o poziție puternică și stabilă ca partener al organizației, a menționat Ravilova-Borovik. Ea a numit acțiunile donatorilor PAM, care cer companiilor ruse să limiteze accesul la provizii. Potrivit rezoluției Adunării Generale a ONU, unul dintre principiile asistenței umanitare este imparțialitatea, care în prezent este încălcat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO