Rusia a fost deconectată de la Programul Alimentar Mondial al ONU

05 Iun. 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2024, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Companiilor ruse le-a fost restricționat accesul la licitațiile pentru aprovizionarea cu alimente în cadrul Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM), a declarat pentru RBC unul dintre participanții de pe piață care a colaborat cu organizația.

Potrivit acestuia, problemele au început în 2024. Acest lucru a fost confirmat de reprezentantul permanent adjunct al Rusiei pe lângă PAM, Dilyara Ravilova-Borovik. Ea a menționat că cea mai mare parte a achizițiilor de alimente în cadrul programului ONU WFP sunt efectuate în cadrul licitațiilor gratuite, dar donatorii organizației cer ca fondurile lor să nu fie folosite pentru achiziționarea de bunuri de la companiile rusești.

„În ultimele luni, a devenit o normă ca mărfurile de origine rusă să fie restricționate”, a confirmat Dmitri Suhov, reprezentant al celui mai mare furnizor rus al ONU WFP. , Abakan Air. El a mai adăugat că, pe lângă problema cu licitațiile, firmele sunt supuse unor reclamații post-facto privind calitatea mărfurilor, deși inspectorii o verifică în timpul producției și încărcării.

Ca parte a programului alimentar al ONU, Rusia a trimis făină, ulei de floarea soarelui și mazăre în Siria, Sudan, Afganistan, Palestina și țările din Asia Centrală. Mâncarea rusească a reprezentat până la 20% din toate livrările externe ale PAM ONU, spune un interlocutor RBC printre partenerii programului.

Potrivit acestuia, ponderea mare a Rusiei în volumul de aprovizionare s-a datorat faptului că produsele costă cu 10-15% mai ieftin decât cele de la furnizori alternativi, iar acest lucru a făcut posibilă aprovizionarea mai multor oameni înfometați.

„Cu toate acestea, în ultimele luni, sub diferite pretexte, accesul la hrana rusească a fost sever limitat de PAM ONU, ceea ce, având în vedere deficitul bugetar al acestei organizații, poate duce la o scădere reală a capacității de combatere a foametei pe planetă, ” a notat interlocutorul RBC.

Programul Alimentar Mondial a fost creat în 1961 pentru a combate foamea și sărăcia în lume. În prezent, este cea mai mare organizație umanitară din lume, activând în peste 120 de țări. Oferă alimente vitale persoanelor aflate în nevoie. Organizația cheltuiește anual aproximativ 15 miliarde de dolari pentru aceasta. Cei mai mari donatori ai săi sunt SUA (7,2 miliarde de dolari în 2022), Germania (1,7 miliarde de dolari) și UE (698,2 milioane de dolari).

Rusia participă la PAM ONU din 2002: apoi a fost semnat primul memorandum privind începerea cooperării în scopuri umanitare. Până acum, Rusia a avut o poziție puternică și stabilă ca partener al organizației, a menționat Ravilova-Borovik. Ea a numit acțiunile donatorilor PAM, care cer companiilor ruse să limiteze accesul la provizii. Potrivit rezoluției Adunării Generale a ONU, unul dintre principiile asistenței umanitare este imparțialitatea, care în prezent este încălcat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 16:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Sept. 2024, 16:11 // Actual //  bani.md

Constatăm cu îngrijorare că, în ultima perioadă, mai multe forțe politice și grupuri de interese antieuropene folosesc conținuturi text și video ale platformelor grupului media „Realitatea” pentru a promova narațiuni direcționate împotriva dezvoltării democratice a Republicii Moldova și avansării țării noastre pe calea accederii la Uniunea Europeană.

Condamnăm, în mod hotărât, aplicarea tuturor modalităților de manipulare a opiniei publice, prin utilizarea conținuturilor grupului media „Realitatea”, în calitate de surse media credibile și în scopuri îndreptate împotriva Republicii Moldova și ai cetățenilor țării.

În baza monitorizărilor interne, concluzionăm că aceste manipulări au devenit sistematice, în ultimele două luni, și au drept scop folosirea conținuturilor „Realitatea” pentru a credibiliza și promova narative de dezinformare a societății.

Ne disociem categoric și reiterăm: condamnăm public orice modalități și practici de manipulare și dezinformare a societății și a opiniei publice.

Grupul media „Realitatea” este o instituție media liberă și independentă, un instrument media de utilitate publică, o expresie a efortului de modernizare a Republicii Moldova. Pe lângă obiectivele de informare corectă, obiectivă, rapidă și educare a societății în spiritului democrației, echipa „Realitatea” are două priorități la care contribuie prin tot efortul său în domeniul mass media și creativ:

  • Republica Moldova – stat de drept, țară liberă, democratică, care se dezvoltă pe direcția aderării la Uniunea Europeană;
  • Poporul Republicii Moldova – multinațional, care respectă Constituția, suveranitatea și independența, care se bucură de bogăția culturală a tuturor naționalităților, este tolerant și vrea să muncească, să se dezvolte, să se modernizeze, să fie parte a civilizației europene.

Grupul media „Realitatea” dezvoltă și administrează televiziunea RLIVE TV, cinci platforme online de știri în limba română, rusă și engleză – realitatea.md, bani.md, rupor.md, moldovalive.md, cancan.md și rlive.md – cea mai mare platformă de transmisiuni live de la evenimentele de interes public.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău