Rusia a fost deconectată de la Programul Alimentar Mondial al ONU

05 Iun. 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iun. 2024, 09:46 // Actual //  bani.md

Companiilor ruse le-a fost restricționat accesul la licitațiile pentru aprovizionarea cu alimente în cadrul Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM), a declarat pentru RBC unul dintre participanții de pe piață care a colaborat cu organizația.

Potrivit acestuia, problemele au început în 2024. Acest lucru a fost confirmat de reprezentantul permanent adjunct al Rusiei pe lângă PAM, Dilyara Ravilova-Borovik. Ea a menționat că cea mai mare parte a achizițiilor de alimente în cadrul programului ONU WFP sunt efectuate în cadrul licitațiilor gratuite, dar donatorii organizației cer ca fondurile lor să nu fie folosite pentru achiziționarea de bunuri de la companiile rusești.

„În ultimele luni, a devenit o normă ca mărfurile de origine rusă să fie restricționate”, a confirmat Dmitri Suhov, reprezentant al celui mai mare furnizor rus al ONU WFP. , Abakan Air. El a mai adăugat că, pe lângă problema cu licitațiile, firmele sunt supuse unor reclamații post-facto privind calitatea mărfurilor, deși inspectorii o verifică în timpul producției și încărcării.

Ca parte a programului alimentar al ONU, Rusia a trimis făină, ulei de floarea soarelui și mazăre în Siria, Sudan, Afganistan, Palestina și țările din Asia Centrală. Mâncarea rusească a reprezentat până la 20% din toate livrările externe ale PAM ONU, spune un interlocutor RBC printre partenerii programului.

Potrivit acestuia, ponderea mare a Rusiei în volumul de aprovizionare s-a datorat faptului că produsele costă cu 10-15% mai ieftin decât cele de la furnizori alternativi, iar acest lucru a făcut posibilă aprovizionarea mai multor oameni înfometați.

„Cu toate acestea, în ultimele luni, sub diferite pretexte, accesul la hrana rusească a fost sever limitat de PAM ONU, ceea ce, având în vedere deficitul bugetar al acestei organizații, poate duce la o scădere reală a capacității de combatere a foametei pe planetă, ” a notat interlocutorul RBC.

Programul Alimentar Mondial a fost creat în 1961 pentru a combate foamea și sărăcia în lume. În prezent, este cea mai mare organizație umanitară din lume, activând în peste 120 de țări. Oferă alimente vitale persoanelor aflate în nevoie. Organizația cheltuiește anual aproximativ 15 miliarde de dolari pentru aceasta. Cei mai mari donatori ai săi sunt SUA (7,2 miliarde de dolari în 2022), Germania (1,7 miliarde de dolari) și UE (698,2 milioane de dolari).

Rusia participă la PAM ONU din 2002: apoi a fost semnat primul memorandum privind începerea cooperării în scopuri umanitare. Până acum, Rusia a avut o poziție puternică și stabilă ca partener al organizației, a menționat Ravilova-Borovik. Ea a numit acțiunile donatorilor PAM, care cer companiilor ruse să limiteze accesul la provizii. Potrivit rezoluției Adunării Generale a ONU, unul dintre principiile asistenței umanitare este imparțialitatea, care în prezent este încălcat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău