Economia celei mai mari puteri reușește să aterizeze ușor

06 Iun. 2024, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2024, 16:57 // Actual //  Lupu Eduard

Economia SUA nu este în recesiune, iar datele recente întăresc această idee. Două dintre cele mai evidente semne ale unei economii încă în creștere – dinamica inflației și o piață a muncii puternică – au arătat semne de răcire în ultima săptămână, potrivit Business Insider. Acest lucru a alimentat speranțele de o aterizare lină, definită în general ca momentul în care ratele dobânzilor reușesc să reducă inflația fără a provoca șomaj galopant sau fără a afecta creșterea economică.

Datele marchează cel mai ferm semn de până acum că economia SUA – ghidată de deciziile privind ratele dobânzii ale Rezervei Federale – a reușit să evite o scădere bruscă.

Fed a reacționat anterior la inflația foarte ridicată prin creșterea rapidă a ratelor dobânzii și prin menținerea acestora la un nivel ridicat. Acum datele arată că piața muncii din SUA nu este prea fierbinte, ceea ce înseamnă că Fed este puțin probabil să revină la creșterea ratelor și va lăsa deschisă posibilitatea de reduceri mai târziu în acest an. În luna aprilie au fost adăugate 175.000 de locuri de muncă, iar în martie creșterea locurilor de muncă a fost aproape de două ori mai mare – 315.000.

Noile date privind deschiderile de locuri de muncă publicate marți de Biroul de Statistică a Muncii au arătat că acestea și-au continuat tendința descendentă în aprilie, sugerând că afacerile își încetinesc planurile de angajare. În plus, numărul de deschideri de locuri de muncă pe persoană șomeră a scăzut în 2024.

„Scăderea substanțială a deschiderilor de locuri de muncă în aprilie, la cel mai de jos nivel din februarie 2021, oferă o imagine clară a unei piețe a muncii care a revenit practic la echilibrul său pre-pandemic și este pe cale să aterizeze ușor,” a spus Nick Bunker, director de cercetare economică pentru America de Nord la Indeed Hiring Lab. „În ultimii doi ani, piața muncii din SUA s-a răcit într-un mod relativ fără durere: mai puțini oameni își schimbă locurile de muncă în timp ce concedierile rămân scăzute,” a spus Bunker pentru Business Insider. „Rezultatul este că șomajul a fost sub 4% timp de peste doi ani. Dar dacă reducerea inflației se oprește, orice răcire suplimentară ar însemna șomaj mai ridicat.”

Datele de la Biroul de Analiză Economică arată creșterea de la an la an a indexului prețurilor de consum personal – o măsură a inflației – iar aceasta a fost de 2,7% în aprilie. A existat o moderație considerabilă în această rată, în special comparând schimbările recente cu cele din 2022 – un alt semn care indică o aterizare lină.

Creșterea PIB-ului nu a fost, de asemenea, negativă; ultima dată când schimbarea PIB-ului real al SUA a fost negativă a fost în al doilea trimestru din 2022 – un semn puternic că SUA evită acum o recesiune.

Un alt punct de date pe care îl putem analiza și care susține analiza noastră este indicele manufacturier, care urmărește activitatea fabricilor din SUA. Potrivit analizei UBS, acesta a scăzut în luna mai cu mai mult decât se estima, „atât din perspectiva noilor comenzi, cât și din unghiul producției în scădere.” Acest lucru este în conformitate cu așteptările de o încetinire treptată a creșterii economice din SUA, care ar trebui să pună Fed-ul în poziția de a începe relaxarea politicii mai târziu în acest an, în contextul scăderii inflației, potrivit Business Insider.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2024, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iul. 2024, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Comenzile fabricilor germane au scăzut neaşteptat în luna mai – cel mai recent eşec al redresării primei economii din Europa, scrie Bloomberg.

Cererea a scăzut cu 1,6% faţă de aprilie – sfidând estimările analiştilor pentru o creştere de 0,5%, au arătat datele de joi. Rezultatul extinde scăderea la cinci luni, evidenţiind dificultăţile persistente ale producătorilor germani. Comenzile au scăzut cu 8,6% pe an.

Potrivit comunicatului, scăderea ar fi fost şi mai gravă fără comenzi în vrac peste medie. A existat o scădere accentuată a cererii în afara zonei euro.

„Împreună cu deteriorarea recentă a aşteptărilor de afaceri în sectorul manufacturier, declinul continuu al comenzilor indică o dinamică destul de slabă în industrie în lunile următoare”, a declarat Ministerul Economiei. „Este posibil ca comenzile să se stabilizeze numai după ce comerţul mondial va continua să se redreseze şi cererea de produse industriale va creşte treptat.”

Raportul se adaugă la unele cifre mai puţin pozitive din ultima vreme privind redresarea Germaniei. În iunie, activitatea din sectorul privat a crescut mai puţin decât se aştepta – la fel şi încrederea investitorilor, măsurată de institutul ZEW.

Totuşi, Bundesbank a declarat luna trecută că, deşi creşterea „continuă să se confrunte cu mari probleme dinamice, există din ce în ce mai multe perspective pozitive”. Aceasta estimează că produsul intern brut a avansat „uşor” în al doilea trimestru.

Se preconizează că a doua jumătate a anului va fi mai puternică, deoarece creşterea salariilor va determina o creştere a cheltuielilor gospodăriilor. Creşterea preţurilor de consum s-a temperat la 2,5% în iunie. În plus, o moderare în zona euro sporeşte şansele ca Banca Centrală Europeană să reducă mai mult dobânzile în acest an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău