Economia celei mai mari puteri reușește să aterizeze ușor

06 Iun. 2024, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iun. 2024, 16:57 // Actual //  bani.md

Economia SUA nu este în recesiune, iar datele recente întăresc această idee. Două dintre cele mai evidente semne ale unei economii încă în creștere – dinamica inflației și o piață a muncii puternică – au arătat semne de răcire în ultima săptămână, potrivit Business Insider. Acest lucru a alimentat speranțele de o aterizare lină, definită în general ca momentul în care ratele dobânzilor reușesc să reducă inflația fără a provoca șomaj galopant sau fără a afecta creșterea economică.

Datele marchează cel mai ferm semn de până acum că economia SUA – ghidată de deciziile privind ratele dobânzii ale Rezervei Federale – a reușit să evite o scădere bruscă.

Fed a reacționat anterior la inflația foarte ridicată prin creșterea rapidă a ratelor dobânzii și prin menținerea acestora la un nivel ridicat. Acum datele arată că piața muncii din SUA nu este prea fierbinte, ceea ce înseamnă că Fed este puțin probabil să revină la creșterea ratelor și va lăsa deschisă posibilitatea de reduceri mai târziu în acest an. În luna aprilie au fost adăugate 175.000 de locuri de muncă, iar în martie creșterea locurilor de muncă a fost aproape de două ori mai mare – 315.000.

Noile date privind deschiderile de locuri de muncă publicate marți de Biroul de Statistică a Muncii au arătat că acestea și-au continuat tendința descendentă în aprilie, sugerând că afacerile își încetinesc planurile de angajare. În plus, numărul de deschideri de locuri de muncă pe persoană șomeră a scăzut în 2024.

„Scăderea substanțială a deschiderilor de locuri de muncă în aprilie, la cel mai de jos nivel din februarie 2021, oferă o imagine clară a unei piețe a muncii care a revenit practic la echilibrul său pre-pandemic și este pe cale să aterizeze ușor,” a spus Nick Bunker, director de cercetare economică pentru America de Nord la Indeed Hiring Lab. „În ultimii doi ani, piața muncii din SUA s-a răcit într-un mod relativ fără durere: mai puțini oameni își schimbă locurile de muncă în timp ce concedierile rămân scăzute,” a spus Bunker pentru Business Insider. „Rezultatul este că șomajul a fost sub 4% timp de peste doi ani. Dar dacă reducerea inflației se oprește, orice răcire suplimentară ar însemna șomaj mai ridicat.”

Datele de la Biroul de Analiză Economică arată creșterea de la an la an a indexului prețurilor de consum personal – o măsură a inflației – iar aceasta a fost de 2,7% în aprilie. A existat o moderație considerabilă în această rată, în special comparând schimbările recente cu cele din 2022 – un alt semn care indică o aterizare lină.

Creșterea PIB-ului nu a fost, de asemenea, negativă; ultima dată când schimbarea PIB-ului real al SUA a fost negativă a fost în al doilea trimestru din 2022 – un semn puternic că SUA evită acum o recesiune.

Un alt punct de date pe care îl putem analiza și care susține analiza noastră este indicele manufacturier, care urmărește activitatea fabricilor din SUA. Potrivit analizei UBS, acesta a scăzut în luna mai cu mai mult decât se estima, „atât din perspectiva noilor comenzi, cât și din unghiul producției în scădere.” Acest lucru este în conformitate cu așteptările de o încetinire treptată a creșterii economice din SUA, care ar trebui să pună Fed-ul în poziția de a începe relaxarea politicii mai târziu în acest an, în contextul scăderii inflației, potrivit Business Insider.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală