Condițiile licitației pentru spațiile comerciale, modificate?! Aeroportul: Eroare tehnică la traducere

18 Iun. 2024, 08:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iun. 2024, 08:00 // Actual //  bani.md

Aeroportul Internațional Chișinău se află în mijlocul unei controverse legate de licitația pentru spațiile comerciale, după ce Vlad Bilețchi a solicitat Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție să investigheze modul în care se desfășoară licitația. Bilețchi susține că autoritățile au modificat pe ascuns caietul de sarcini pentru a favoriza anumite companii.

Anterior, caietul de sarcini era realizat cu reguli dezavantajoase pentru alți investitori, favorizând doar compania Lagardere. Conform declarațiilor lui Bilețchi, pe 12 iunie, condițiile de participare au fost din nou schimbate în mod secret, astfel încât să permită și altor companii să participe. În special, cerințele pentru companiile de travel retail și catering au fost modificate, eliminându-se obligativitatea de a avea experiență în catering pentru a putea vinde cu amănuntul.

„Avem a treia licitație la aeroport și al patrulea caiet de sarcini modificat. Licitația trebuie să aibă loc între 1 iunie și 24 iunie. Companiile interesate au primit un formular în limba engleză cu condiții incorecte, menite să descurajeze participarea lor. Pe 12 iunie, cerințele au fost modificate și acea cerință specifică a fost exclusă,” a declarat Bilețchi.

Într-un răspuns pentru BANI.MD, serviciul de presă al Aeroportului Internațional Chișinău a susținut că nu au fost modificate condițiile de participare la licitație și că e o eroare tehnică la traducerea în limba engleză.

Aceasta este a treia licitație publică inițiată de Aeroportul Internațional Chișinău pentru locațiunea activelor neutilizate destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages. Licitațiile anterioare au eșuat, ultima dată în luna aprilie, când doar compania Lagardere a participat.

După anularea primei licitații, ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a declarat că dacă va participa doar o singură companie, aceasta ar putea fi declarată câștigătoare. Prima licitație a fost anulată din cauza numărului insuficient de participanți, iar a doua licitație a fost prelungită de Agenția Proprietății Publice după ce doar o companie s-a înscris.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO