Capcana Chișinăului și Kievului pentru Transnistria! Ce a ieșit la iveală

19 Iun. 2024, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Iun. 2024, 09:50 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul actual al fluxurilor de gaz din Rusia, o problemă semnificativă se profilează pentru regiunea Transnistria, unde ruta de transport devine din ce în ce mai scumpă și incertă. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat recent situația complicată în cadrul emsiunii „Euroatlantica” de la Vocea Basarbiei.

Din cauza suspendării tranzitului gazului rusesc prin Ucraina la sfârșitul acestui an, Gazprom nu va putea continua livrările tradiționale. Aceasta deschide calea pentru companiile europene să preia tranzitul, însă această soluție aduce cu sine costuri suplimentare semnificative.

„Cei de la Moldovagaz au elaborat un model pe care l-au discutat cu Gazprom. Este posibil de livrat gazul în Turcia și după în regim revers prin conducta transbalcanică”, a explicat Parlicov. Totuși, această soluție ridică întrebări esențiale privind costurile și cine le va suporta.

Problema principală este cine își va asuma costurile ridicate ale acestei noi rute. Parlicov a subliniat că Gazprom are un contract să livreze gazul la hotar, dar din cauza imposibilității de a intra în Ucraina, va trebui să găsească o altă entitate care să facă livrarea. Moldovagaz a propus să preia această responsabilitate, dar rămâne neclar cine va achita costurile de transport. „Gazprom bine, Transnistria e ok, Ceea ce trebuie să înțelegem e că partea dreaptă a Nistrului nu va achita niciun leu”, a punctat ministrul.

În ciuda acestor dificultăți, Moldova nu va obstrucționa continuarea realizării contractului dintre Moldovagaz și Gazprom. „Este corect să menținem stabilitatea în regiune, dar este vorba de un contract dintre Moldovagaz și Gazprom, iar cele două entități trebuie să găsească o soluție”, a concluzionat Parlicov.

Ucraina a declarat că nu va prelungi un acord de cinci ani cu grupul rus Gazprom privind tranzitul gazelor ruseşti către Europa, când va expira, la sfârşitul anului. Majoritatea naţiunilor UE şi-au redus dependenţa de gazele ruseşti din cauza invadării Ucrainei. Foştii principali destinatari de gaze prin Ucraina includ Austria, Slovacia, Italia, Ungaria, Croaţia, Slovenia şi Moldova

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2024, 10:04 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul care a început la 1 iulie 2024 au depăşit pragul de 10 milioane de tone până la data de 27 septembrie, ceea ce reprezintă o creştere de peste 50% faţă de cantitatea de 6,3 milioane de tone de cereale exportată în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, arată datele publicate vineri de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

Printre cerealele exportate de Ucraina în ultimele trei luni se numără 5,8 milioane tone de grâu, 2,7 milioane tone de porumb şi 1,3 milioane tone de orz.

În ceea ce priveşte exporturile derulate numai pe parcursul lunii septembrie, datele Ministerului Agriculturii de la Kiev arată că traderii au exportat 2,86 milioane de tone de cereale, în creştere cu 63% faţă de cantitatea de 1,75 milioane de tone de cereale exportată în perioada 1-27 septembrie 2023.

La începutul acestei luni, Ministerul Agriculturii de la Kiev a ajuns la un acord cu traderii şi Asociaţiile de fermieri pentru a limita exporturile de grâu, în sezonul care a început la 1 iulie 2024, la 16,2 milioane de tone. Adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, a declarat săptămâna trecută că Guvernul ucrainean va opri exporturile de grâu dacă livrările vor depăşi nivelul de 16,2 milioane de tone convenit cu traderii şi producătorii pentru întregul sezon 2024/25.

Potrivit celor mai recente estimări ale autorităţilor ucrainene, recolta combinată de cereale şi oleaginoase din 2024 ar urma să scadă până la 77 milioane de tone, dintre care 56 milioane de tone vor fi cereale.

În paralel, exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul 2023/24 au crescut până la aproape 51 milioane de tone, de la 49,2 milioane de tone în sezonul precedent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău