Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un proiect de lege crucial privind atragerea unui împrumut de stat extern de la Fondul Monetar Internațional (FMI), în valoare de 129,375 milioane de drepturi speciale de tragere (aproximativ 160 milioane de dolari SUA). Acești bani vor fi utilizați pentru finanțarea nevoilor bugetului de stat și vor ajunge în țară pe o perioadă de 20 de ani.
Împrumutul face parte din mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate al FMI, fiind condiționat de implementarea a 12 măsuri de reformă menite să diminueze impactul schimbărilor climatice asupra economiei și infrastructurii Moldovei.
Această inițiativă este văzută ca un sprijin semnificativ pentru eforturile Moldovei de a crește rezistența la șocurile climatice, de a moderniza sectorul energetic și de a mobiliza finanțări durabile în vederea susținerii dezvoltării economice și sociale durabile.
Revizuirea bugetară indică o reducere a veniturilor bugetare la 65,8 miliarde de lei și un deficit de 16,7 miliarde de lei, evidențiind necesitatea unor ajustări economice pentru a asigura stabilitatea financiară a țării.