Evoluţia Republicii Moldova: Cât de îmbătrânită va fi populaţia până în 2040

28 Iun. 2024, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2024, 09:09 // Actual //  bani.md

Trendul european de îmbătrânire a populației este resimțit tot mai mult în Republica Moldova. Astăzi unul din patru cetățeni are peste 60 de ani, iar prognozele Guvernului arată că în anul 2040 fiecare al treilea cetățean va fi cel puțin sexagenar.

Tema îmbătrânirii Republicii Moldova a fost subiectul emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV cu participarea demografului Valeriu Sainsus, doctor în științe demografice, și a Alionei Cristei, analistă de Programe Populație și Dezvoltare UNFPA Moldova.

„Toate statele dezvoltate sunt într-un ritm alert de îmbătrânire demografică, diferența este că Republica Moldova a îmbătrânit înainte de a devenit dezvoltată. În Moldova noi am îmbătrânit într-un timp record. Aceasta este mare diferență a realităților pe care le avem. State europene ca Marea Britanie au îmbătrânit în 150 de ani, iar noi în 40 de ani. Asta  demonstrează că noile democrații trec printr-un proces de îmbătrânire mult mai rapid în comparație cu cele care au startat cu câteva decenii mai înainte”, spune demograful.

Potrivit lui Valeriu Sainsus, deja în unele raioane din nordul țării preecum Soroca, Dondușeni, Ocnița sau Briceni patru din zece locuitori au peste 60 de ani. Situația este mai optimistă în centrul țării unde doar doi din zece locuitori au peste 60 de ani, iar în sud cifra este și mai mică.

Aliona Cristei, analistă de Programe Populație si Dezvoltare UNFPA Moldova, spune că dincolo de creșterea speranței de viață și îmbunățirea condițiilor de trai, factorul migratoriu este cel care determină cel mai mult procesul de îmbătrânire a populației din Republica Moldova.

„Tendința de emigrare este destul de mare și în special în rândul populației tinere și reproductive. Dacă avem într-o localitate un grup de 15 la sută care intenționează să plece din țară, atunci tinerii reprezintă 30 la sută din acești cetățeni. Majoritatea celor tineri cu potențial de reproducere fie emigrează, fie își amână prima naștere care duce la reducerea numărului de copii într-o familie până la maximum doi, chiar dacă oamenii afirmă că își doresc mai mulți copii”, a explicat Aliona Cristei.

În Republica Moldova la începutul anului 2023 fiecare al patrulea locuitor din țară avea peste 60 de ani. Șase din zece sexagenari sunt femei, iar unul din zece cetățeni în vârstă are mai mult de 80 de ani. Demografii atestă o dublare a ritmului de îmbătrânirea populației. Dacă în ultimele două decenii, procesul de îmbătrânire a populației era de 0,3 ani în an, atunci în ultimii doi ani acesta a ajuns la 0,6 ani. Calculele arată că anul acesta vârsta medie a moldovenilor va ajunge la 41,5, față de 40,5 ani cât a fost înregistrată anul trecut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ