VIDEO Calea Cehiei spre Uniunea Europeană. Istorie şi creşterea economică după aderare

03 Iul. 2024, 09:42
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
03 Iul. 2024, 09:42 // Slider //  bani.md

Republica Cehă este o ţară dezvoltată, cu o bogată cultură şi istorie, cu identitate proprie şi oameni cultivaţi. Constituie un partener credibil în relaţiile comerciale, membru respectat în organizaţiile internaţionale şi partener onorabil în comunitatea europeană. Este, de fapt, una dintre cele mai sigure țări din întreaga Europă, cu o populație de 10,67 milioane de locuitori. Însă nu a fost mereu așa.

Cehia a devenit membră a NATO în 1999, membră a UE în 2004 şi a aderat la spaţiul Schengen în 2007. Până la aderarea la UE, PIB-ul țării era de aproximativ 106 miliarde de euro, iar potrivit datelor din 2022 – de 304 miliarde de euro.

Salariile cetățenilor au crescut vertiginos, de la 550 de euro în 2004, la 1.500 de euro în 2022. După aderarea la UE, investițiile străine directe (ISD) s-au majorat substanțial, de la 45 de miliarde de euro în 2004, la 150 de miliarde în 2022.

Și speranța de viață a locuitorilor a crescut. În 2004, era de aproximativ 72 de ani pentru bărbați și 79 de ani pentru femei. În 2022, speranța de viață a crescut la 76 de ani pentru bărbați și 82 de ani pentru femei.

 

Acest articol face parte din campania lansată de Grupul de presă REALITATEA: „Moldova Alege Europa”, în care povestim despre calea parcursă de statele membre UE în procesul de integrare europeană şi creşterea economică întregistrată ca urmare a aderării.

Realitatea Live

08 Iul. 2024, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iul. 2024, 15:33 // Actual //  Lupu Eduard

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii efectuează astăzi percheziții la sediul unei companii de construcții din capitală, implicată într-un dosar de abuz de serviciu. Investigația vizează multiple nereguli în procesul de edificare a unui imobil cu 12 nivele pe strada I.L. Caragiale din Chișinău. De asemenea, ancheta examinează și presupusele acțiuni ilegale ale unor factori de decizie din cadrul Primăriei Chișinău, care în 2017 ar fi eliberat acte permisive pentru construcția blocului, încălcând prevederile legale.

Cauza penală a fost deschisă în urma plângerilor locatarilor din blocurile vecine și a unui raport de expertiză care a evidențiat încălcările comise de compania de construcții, cauzând prejudicii imobilelor din proximitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Pentru acumularea probelor, ofițerii CNA au solicitat documente de la direcțiile specializate ale Primăriei Chișinău și de la compania de construcții. După ce administrația agentului economic a refuzat să transmită actele și a îngrădit accesul autorităților la fața locului, astăzi, în baza unei autorizații judecătorești, s-au efectuat percheziții la sediul companiei. În același timp, ofițerii CNA, împreună cu specialiștii Inspecției de Stat în Construcții, desfășoară cercetări la fața locului la adresa blocului menționat.

Până în prezent, nicio persoană nu a primit statut procesual, iar cercetările continuă sub conducerea Procuraturii Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău