Locuitorii raioanelor Strășeni și Călărași vor beneficia de servicii modernizate de aprovizionare cu apă potabilă

04 Iul. 2024, 11:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iul. 2024, 11:04 // Actual //  bani.md

Guvernul german majorează finanțarea pentru proiectul de regionalizare în domeniul aprovizionării cu apă din Moldova. Ministrul Infrastructurii, împreună cu reprezentantul Băncii Germane KfW, au semnat acordul de grant pentru finanțarea suplimentară în valoare de 15,0 milioane euro.

Locuitorii raioanelor Strășeni și Călărași vor beneficia de servicii modernizate de aprovizionare cu apă potabilă. Se datorează proiectului în derulare „Aprovizionare cu apă și canalizare în Moldova Centrală” finanțat de către Guvernul Germaniei, implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru cu sprijinul Băncii Germane de Dezvoltare KfW. 

Ceremonia de semnare a avut loc la 03 iulie 2024, în incinta  guvernului. Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Sergiu Guțu, reprezentantul KfW la Chișinău, și Ion Pînzari, director ADR Centru au semnat acordul de proiect privind acordarea sprijinului financiar suplimentar în mărime de 15,0 mln euro, astfel mărimea contribuției Germane pentru acest proiect a ajuns la 40,0 mln euro sub formă de grant. 

„Ziua de astăzi marchează un pas important în unul dintre cele mai mari proiecte de cooperare pentru dezvoltare ale Germaniei în Republica Moldova. Împreună cu partenerii noștri din Moldova suntem uniți pentru a îmbunătăți accesul la apă potabilă în centrul Moldovei, în special pentru locuitorii din raioanele Călărași și Strășeni. Astăzi, ne bucurăm să activăm o mare parte din sprijinul financiar German și în curând vom putea lansa construcția conductei principale de apă Chișinău-Strășeni-Călărași, cu o lungime de 52 km, de la Chișinău – care preia apa din râul Nistru – până în municipiile Strășeni și Călărași.

Mă bucur că marcăm rezultatele tangibile ale cooperării noastre, după ani de pregătire. Progresul bun nu ar fi fost posibil fără angajamentul clar al Guvernului Republicii Moldova și profitând de această ocazie exprim recunoștința față de Ministerul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii, Agenția de Dezvoltare Regională Centru și operatorii de apă din Chișinău, Strășeni și Călărași în calitate de parteneri principali ai proiectului. 

Germania își va menține angajamentul față de dezvoltarea locală și regională a Republicii Moldova în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai ale în drumul său spre familia europeană. În spiritul cooperării fructuoase de până acum, sunt optimistă că, în curând, ne vom putea întâlni din nou pentru a lansa lucrările de construcție, ceea ce va fi o altă etapă importantă a eforturilor noastre comune.”, a declarat Margaret Uebber, Ambasadoarea Germaniei la Chișinău.

„Cu satisfacție remarcăm efortul considerabil depus de către echipa ADR Centru și de către echipa ministerului MIDR pentru depășirea provocărilor majore, cum ar fi asigurarea terenului necesar pentru construcția apeductului magistral și îmbunătățirea cadrului legal, care va ajuta operatorii de apă din toată țara să evite faliment și să funcționeze în condițiile de acoperire a costurilor de producție.

Concomitent cu avansarea lucrărilor de construcție a apeductului magistral, sarcina cheie rămâne formarea operatorilor regionali din raioanele Strășeni și Călărași. În procesul de reorganizare din întreprinderi municipale în societăți pe acțiuni, aceștia urmează să își consolideze capacitățile astfel încât, în fazele următoare ale proiectului, să preia furnizarea serviciului de aprovizionare cu apă către comunitățile din raioanele respective. Reamintim, aproximativ 30.000 de persoane, locuitorii municipiilor Strășeni și Călărași, vor fi conectați prin contribuția oferită de către Guvernul Germaniei. Guvernul Republicii Moldova s-a angajat ca, în următorii ani, să conecteze la conductă principală încă 45.000 de beneficiari din localitățile raioanelor Strășeni și Călărași. Vom continua dialogul cu MIDR pentru a atinge ținta de 75.000 de beneficiari ai apeductului magistral”, a spus Sergiu Gutu, reprezentant KfW la Chișinău.

Ministrul Andrei Spînu și-a exprimat recunoștința către Guvernul Germaniei și pentru sprijinul considerabil acordat Republicii Moldova în acest domeniu vital. Acesta a mai menționat că, în ultimii ani, Guvernul Germaniei a devenit unul dintre cei mai importanți donatori implicați în modernizarea sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare din Republica Moldova.

„Această zi este de o importanță deosebită pentru noi, ne apropiem de demararea lucrărilor de construcție a apeductului magistral și aducerea apei potabile către localitățile din raionale Strășeni și Călărași, este un pas crucial către îmbunătățirea calității vieții și stimularea activității economice în Regiunea Centru a țării”, a menționat Andrei Spînu, Ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău