Igor Dodon, sfat pentru compania „Lagardere”: Nu intrați în cârdășie cu guvernarea, cu atât mai mult la final de mandat

09 Iul. 2024, 12:38
 // Categoria: Opinii // Autor: 
09 Iul. 2024, 12:38 // Opinii // 

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, le recomandă reprezentanților companiei „Lagardere”, singura care a participat până acum la licitația spațiilor comerciale de la aeroport, să nu participe la concursul organizat guvernarea PAS și să nu intre în cârdășie cu cei de la putere. „O companie serioasă, care se respectă, nu ar participa la așa ceva”, a spus Dodon, potrivit INDEX.

„Eu vreau să le dau un sfat investitorilor respectivi. Voi doar trebuie să înțelegeți, dacă sunteți investitori și dacă în spatele vostru nu stă echipa guvernării galbene și prin voi vor să ia spațiile de la aeroport. O companie serioasă, care se respectă, nu ar participa la așa ceva”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.

Liderul PSRM a mai spus că „tot ce se face pe ultima sută de metri, la final de mandat, are semne foarte mari de întrebare”, făcând trimitere la faptul că s-ar putea schimba conducerea țării după alegerile prezidențiale și parlamentare.

„Vreau să le recomand potențialilor investitori: nu intrați în cârdășie pe aceste subiecte, cu atât mai mult la final de mandat. Tot ce se face pe ultima sută de metri, la final de mandat, are semne foarte mari de întrebare. Au mai fost așa. Înainte de a pleca Plahotniuc s-a dat Casa Presei. Noi știm și le-am întors înapoi statului pe urmă. De aceea, nu vă aventurați. Dar faptul că cei de la guvernare merg înainte. Păi, evident că merg. Unii din ei cred că-s veșnici. Ăștia ca mașină de vot votează, pentru că se gândesc că au pașaport românesc, și dacă ceva, sau american. Dar justiția te ajunge din urmă indiferent unde ești, a mai spus Dodon.

Amintim că guvernarea a reluat tentativa de a extinde termenul de dare în chirie a spațiilor comerciale din aeroportul din Chișinău pe un termen mai mare de trei ani. Guvernul a aprobat luni, 8 iulie, decizia de modificare a Legii care stabilește bunurile care nu sunt pasibile privatizării. În lista celor peste 130 de întreprinderi este și Aeroportul Chișinău.

Autoritățile au declarat anterior că modificare acestei legi este necesară pentru reluarea licitației de la Aeroport, suspendată în data de 21 iunie, după decizia Curții Constituționale.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO