Economisirea regulată îmbunătățește calitatea somnului

10 Iul. 2024, 12:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
10 Iul. 2024, 12:20 // Bani și Afaceri //  bani.md

Economisirea regulată de bani poate ajuta la îmbunătăţirea somnului, sugerează un nou raport, conform BBC.

Punerea deoparte a unei sume lunare, oricât de mică ar fi aceasta, îi ajută, de asemenea, pe oameni să se relaxeze şi să fie mai optimişti în ceea ce priveşte viitorul, a constatat studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Bristol. Aceştia au afirmat că cei cu venituri mici care economisesc au niveluri de satisfacţie în viaţă similare cu cei mai bogaţi care nu economisesc.

Un sfert dintre adulţii din Regatul Unit au economii mai mici de 100 de lire sterline, conform sondajelor. Economisirea a fost dificilă în ultimii ani, din cauza creşterii puternice a facturilor şi a preţurilor la alimente – chiar dacă dobânzile plătite de bănci şi de societăţile de construcţii s-au îmbunătăţit.

Se estimează că şase din 10 persoane au obiceiul de a economisi, iar organizaţiile caritabile susţin că punerea deoparte a banilor – chiar şi atunci când au un venit mic – îmbunătăţeşte rezistenţa financiară.

Raportul elaborat de Centrul de Cercetare în Domeniul Finanţelor Personale al Universităţii Bristol a sugerat că economisirea regulată duce la îmbunătăţirea satisfacţiei în viaţă, chiar dacă se pune deoparte doar o sumă mică.

Raportul a sugerat că acest lucru este rezultatul unei mai puţine anxietăţi legate de bani, al unei mai puţine probabilităţi de a avea probleme cu datoriile sau al unei mai bune capacităţi de a face faţă evenimentelor neaşteptate. Situaţia este relativ complexă, cu alţi factori în joc, inclusiv dacă economiile au fost deja constituite şi schimbarea circumstanţelor pentru diferite grupe de vârstă.

Cercetătorii au luat în considerare diverse studii, inclusiv unul care a urmărit economiile a mii de persoane pe o perioadă de 10 ani. Aceştia au sugerat o îmbunătăţire a satisfacţiei vieţii în urma economisirii, dar şi un dezavantaj atunci când nu se economiseşte.

Cu toate acestea, alte evenimente de viaţă au avut un impact mai mare. De exemplu, mutarea acasă sau căsătoria au îmbunătăţit într-o mai mare măsură bunăstarea mentală. Pierderea unui loc de muncă sau naşterea de copii au creat un deficit relativ mai mare de bunăstare mentală.

Ratele dobânzilor plătite de furnizorii de economii s-au îmbunătăţit într-o perioadă în care ratele dobânzilor au fost mai ridicate. În prezent, potrivit serviciului de informaţii financiare Moneyfacts, un cont mediu cu acces facil plăteşte o dobândă de 3,12 %. Blocarea banilor timp de un an aduce un randament mediu de 4,65%.

Cu toate acestea, se aşteaptă ca randamentele să devină mai puţin generoase atunci când Banca Angliei va reduce ratele dobânzilor de referinţă. O primă scădere ar putea avea loc în luna august.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ