Marea Britanie şi statele UE vor şi mai multe controale impuse flotei fantomă a lui Putin

16 Iul. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iul. 2024, 10:00 // Actual //  bani.md

Marea Britanie intenționează să lanseze săptămâna aceasta un apel la acțiune, alături de un grup de state membre ale UE, pentru a aborda problema „flotei din umbră” de petroliere pe care Rusia o folosește pentru a evita sancțiunile internaționale, informează Bloomberg, citând surse apropiate acestui dosar.

Mai multe guverne europene își vor exprima sprijinul pentru acest plan în cadrul unei reuniuni a Comunității Politice Europene, care va fi găzduită joi de premierul britanic Keir Starmer, potrivit unui proiect de comunicat final consultat de Bloomberg. Obiectivul este schimbul de informații privind flota rusească „pentru a coordona răspunsul la riscurile ridicate prezentate de aceste nave și facilitatorii lor și pentru a colabora cu sectorul privat și alte părți implicate în vederea contracarării amenințării”, se precizează în documentul menționat. Oficiali și experți din diferite țări vor forma un grup de lucru care se va reuni în regim de urgență „pentru a lua măsuri concrete”, se mai arată în comunicat.

Aceste țări vor să îngreuneze și mai mult pentru Rusia exploatarea resurselor sale petroliere. Sancțiunile impuse de grupul statelor puternic industrializate au izolat Rusia pe piața transportului convențional de petrol, oprind accesul la petrolierele convenționale și furnizorii de servicii, în cazul în care petrolul este transportat la un preț sub plafonul stabilit de G7. Acest lucru a forțat Rusia să utilizeze petroliere mai vechi care operează în afara normelor din industrie.

„Flota rusească din umbră reprezintă o amenințare pentru statele noastre și pentru alte țări care depind de mările și oceanele lumii”, se precizează în documentul de lucru, care ar putea suferi modificări înainte de a fi semnat la sfârșitul săptămânii. „Multe dintre aceste nave nu sunt asigurate și sunt prost întreținute. Multe se angajează în activități care încalcă normele de bază de siguranță și standardele și reglementările de mediu”, se mai arată în document.

De asemenea, la reuniunea Comunității Politice Europene, țările europene vor face un apel către statele de pavilion să se asigure că normele de siguranță sunt respectate, inclusiv cele referitoare la operațiunile de transfer de la o navă la alta și cerințele deținutei la bord de certificate valabile de asigurări.

„Facem un apel către proprietarii și operatorii de nave, către industria de asigurări maritime, brokerii de nave și alte părți implicate să adere la aceste obligații, să sprijine prevenția, detecția și raportarea activităților flotei din umbră”, se mai arată în documentul consultat de Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA