22 iulie, cea mai caldă zi din istorie. Record doborât după doar 24 de ore

24 Iul. 2024, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iul. 2024, 12:09 // Actual //  bani.md

Temperatura medie globală a aerului la suprafață a crescut luni, 22 iulie, la 17,15 grade Celsius, stabilind cel mai înalt nivel înregistrat vreodată la nivelul planetei, potrivit datelor Serviciului pentru Schimbări Climatice Copernicus, citate de Reuters.

Aceasta este a doua zi consecutivă în care se stabilește un nou record, temperatura înregistrată fiind cu 0,06 grade mai mare decât recordul stabilit duminică, 21 iulie. Precedentul maxim a fost înregistrat în iulie 2023, când recordul a fost corectat timp de patru zile consecutive. Anterior, valoarea maximă a fost măsurată în august 2016.

„Ziua de luni ar putea stabili un record global pentru cea mai ridicată temperatură medie globală din istorie, iar prin asta mă refer la zeci de mii de ani”, a declarat climatologul Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig din Germania. În ultimele zile, orașe din Japonia, Indonezia sau China și-au stabilit propriile recorduri de temperatură. Statele din Golf s-au confruntat, la rândul lor, cu temperaturi extreme, indicele de căldură, influențat de umiditate, depășind 60 de grade Celsius. În Europa, au fost locuri în care temperatura a trecut de 45 de grade.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice, influențate de arderea combustibililor fosili, se află în spatele noilor recorduri. Anul trecut, creșterea temperaturilor a fost pusă, pe lângă schimbările climatice, pe seama fenomenului climatic El Niño, care provoacă încălziri la suprafață a apelor oceanului.

Haustein subliniază că în 2024 este „remarcabil” faptul că recordul a fost depășit acum, când lumea se află în teritoriu neutru și nu mai resimte impactul El Niño.

Aceste noi recorduri de temperatură globală sunt un semnal de alarmă cu privire la gravitatea crizei climatice și necesitatea unor măsuri urgente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a limita impactul schimbărilor climatice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Conferință de presă cu genericul: „Prezentarea rezultatelor studiului „Barometrul Socio-Politic – Aprilie 2025”
15 Apr. 2025, 11:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 11:26 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Investitorii fug de acțiunile americane pe fondul temerilor tot mai mari privind o recesiune globală provocată de politicile comerciale agresive ale administrației Trump. Potrivit unui sondaj publicat marți de Bank of America (BofA), alocările în acțiuni americane au fost reduse la niveluri istorice minime, marcând cel mai abrupt declin înregistrat vreodată în cadrul acestui tip de analiză, scrie Reuters.

Este vorba de 36% dintre managerii de fonduri chestionați au declarat că și-au redus expunerea pe piața bursieră americană — cel mai mare procent din ultimii doi ani. Mai mult, un număr record de respondenți a afirmat că intenționează să continue retragerea capitalului din acțiuni americane în perioada următoare.

Raportul BofA arată că principala temere a investitorilor este riscul unei recesiuni globale, accentuată de războiul comercial alimentat de deciziile administrației Trump. Piețele financiare din SUA au resimțit deja impactul: acțiunile, dolarul și obligațiunile de trezorerie au înregistrat scăderi semnificative. Chiar dacă piața a înregistrat o ușoară revenire luni, indicele S&P 500 rămâne cu 8% sub nivelul de la începutul anului.

Sondajul a fost realizat în rândul a 164 de investitori care administrează active totale în valoare de 386 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!