În cadrul ședinței Parlaemntului din data de 25 iulie, deputații au votat constituirea unei comisii speciale parlamentare, care va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul agricol. Proiectul de constituire a acestei comisii speciale a fost votat de 76 de deputați, inclusiv de deputați din opoziție și din majoritatea fracțiunii PAS. Inițiativa a venit de la fracțiunea comuniștilor și socialiștilor, fiind motivată de situația critică din sectorul agricol, cauzată de condițiile climaterice aride din primăvara și vara acestui an. În termen de 90 de zile, această comisie trebuie să vină în Parlament cu un proiect de act normativ și un pachet de măsuri pentru depășirea crizei în domeniul agricol.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că formarea acestei comisii nu înseamnă neapărat un vot de neîncredere față de ministerul său: „Parlamentul Republicii Moldova sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii de câte ori doresc. Și asta deloc nu înseamnă că este un vot de neîncredere pentru Ministerul Agriculturii, sub nicio formă”, a explicat Bolea în cadrul emisiunii de la TV8.
El a mai adăugat că va participa activ la ședințele comisiei pentru a informa deputații despre măsurile deja începute și despre starea actuală a agriculturii în Republica Moldova. „Evident că eu am să merg la aceste ședințe să vorbesc cu colegii din Parlamentul Republicii Moldova, să le spun despre măsurile care sunt începute și ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova pe dimensiunea agriculturii.”
Întrebat despre o eventuală demisie, Bolea a spus că nu poate presupune ce vor decide colegii din opoziția parlamentară. „Eu prima dată am auzit astfel de păreri din partea noastră. Dar o comisie parlamentară înseamnă o comisie parlamentară. Știți, este vorba lui Freud: câte o dată o țigară înseamnă o țigară, pur și simplu o țigară.”
Bolea a subliniat că parlamentarii vor să fie informați din prima sursă și că formarea comisiei nu are legătură cu o eventuală demisie a sa: „Parlamentarii sunt aleșii poporului. Și ei au tot dreptul să fie informați. Ei chiar sunt obligați să se implice activ în a fi informați, mai ales că este vorba despre faptul că pe data de 31 acești deputați, conform Constituției Republicii Moldova, pleacă în concediu.”