Rusia va efectua primele sale plăţi internaţionale în criptomonede înainte de finalul acestui an, pentru a depăşi dificultăţile cauzate de sancţiunile occidentale, a anunţat marţi guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, transmite Reuters.
Rusia se confruntă cu întârzieri semnificative ale plăţilor internaţionale cu partenerii comerciali importanţi, după ce băncile locale, sub presiune autorităţilor occidentale de reglementare, au devenit mai prudente în privinţa afacerilor cu creditorii ruşi.
Parlamentul de la Moscova ar urma să aprobe marţi legislaţia care va permite firmelor ruseşti să folosească criptomonede în tranzacţiile internaţionale. Noua legislaţie ar urma să intre în vigoare până în toamnă.
„Discutăm deja cu ministerele, agenţiile şi firmele condiţiile experimentului, şi ne aşteptăm ca primele astfel de plăţi să aibă loc până la finalul acestui an. Autorităţile de reglementare sunt pregătite să arate flexibilitate”, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei.
Criptomonedele nu sunt permise în Rusia pentru plăţi, în prezent, şi noua lege are ca obiectiv schimbarea situaţiei. Întârzierile în efectuarea plăţilor a devenit o dificultate majoră pentru economia rusă, a avertizat Banca Rusiei.
„Riscurile provocate de sancţiunile secundare au sporit. Ele fac mai dificile plăţile pentru importuri, este vizată o gamă largă de bunuri”. Companiile încearcă să găsească soluţii, dar dificultăţile duc la lanţuri de aprovizionare mai lungi şi la majorarea costurilor, a afirmat Nabiullina.
Rusia pregătește revoluția financiară: Plăți internaționale în criptomonede până la sfârșitul anului


România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.
Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.
În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.
Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.
Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Bolea reînvie șinele pentru profit! Cantemir devine ruta fierbinte a mărfurilor
-
2Scandal bancar încheiat cu radiere: Investprivatbank „evaporată” cu tot cu creanțe
-
3Moldova își ridică scutul aerian! Peste 1 miliard de lei pentru protecția cerului până în 2030
-
4Prețul energiei scade la 110 euro/MWh, dar tariful bate pasul pe loc. Slusari: ANRE așteaptă ordinul de sus
-
5Șoc la frontieră. Rovinieta se scumpește! Moldovenii, loviți direct în buzunar












