Ţara cu cea mai scumpă piaţă imobiliară din istorie: casele cele mai ieftine se vând cu un milion de dolari

30 Iul. 2024, 17:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iul. 2024, 17:26 // Actual //  bani.md

Cu doar câţiva ani în urmă, cu un milion de dolari un american obişnuit putea să-şi cumpere o casă mare, cu o grădina generoasă şi chiar şi o piscină. În prezent, situaţia s-a schimbat dramatic, iar cele mai ieftine case de pe piaţă au ajuns să se vândă pentru un milion de dolari.

Problemele din piaţa imobiliară au cuprins peste 200 de oraşe din SUA şi par să se extindă în continuare. Principala cauză a scumpirilor este stocul redus de locuinţe, la care se adaugă şi ratele mari la creditele ipotecare, ceea ce forţează SUA să se confrunte cu una dintre cele mai puţin accesibile pieţe imobiliare din istorie, scrie Bloomberg.

Mulţi americani care visau să devină proprietari de locuinţe au fost forţaţi să economisească mult mai mult timp, să amâne etape importante din viaţa lor şi, în unele cazuri, să renunţe complet la ideea de a avea propria casă.

Aproape jumătate dintre oraşele unde preţurile caselor depăşesc un milion de dolari se află în California. Desigur, în afara statelor cu preţuri exagerate, locuinţele sunt mult mai accesibile. Ele încep de la 200.000 de dolari, şi în general sunt accesate de americanii cu venituri medii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Dec. 2024, 15:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
05 Dec. 2024, 15:37 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a decis să mențină rata de bază la nivelul de 3,60% anual, subliniind importanța predictibilității politicii monetare și a menținerii inflației în coridorul țintei pe termen mediu. Totodată, Comitetul executiv al BNM a anunțat reducerea normelor rezervelor obligatorii pentru două perioade consecutive, măsură menită să sprijine economia națională.

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și valută neconvertibilă va scădea cu 2 puncte procentuale, ajungând la 23,0% între 16 decembrie 2024 și 15 ianuarie 2025 și ulterior la 22,0% între 16 ianuarie și 15 februarie 2025. În cazul rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă, reducerea va fi de la 36,0% la 34,0% începând cu 16 decembrie 2024 și de la 34,0% la 31,0% între 16 ianuarie și 15 februarie 2025.

Această diminuare a normelor rezervelor obligatorii are ca scop reducerea costurilor de creditare, facilitând accesul la finanțare și influențând pozitiv economia.

BNM a reiterat că va continua să monitorizeze atent situația macroeconomică la nivel intern și extern. În funcție de evoluția inflației, a riscurilor și a incertitudinilor, instituția va interveni cu măsuri suplimentare pentru a asigura stabilitatea prețurilor, obiectivul său fundamental.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală