Flota fantomă a Rusiei din Moldova lucrează din greu! Peste 20 de petroliere transportă milioane de tone de țiței

31 Iul. 2024, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2024, 09:47 // Actual //  bani.md

Peste 20 de petroliere gestionate de companii moldovenești au transportat milioane de tone de țiței rusesc în ultimele 6-7 luni. Aceste companii sunt controlate de persoane interpuse, unele dintre ele au lucrat la compniile lui Dorin Damir, finul oligarhului Vladimir Plahotniuc, potrivit investigației RISE Moldova .

În mod surprinzător, aproximativ 2% din petrolul rusesc exportat în această perioadă a fost transportat de petroliere administrate de firme moldovenești, care, în multe cazuri, nu au angajați în Moldova. Majoritatea acestor nave fac parte din „flota din umbră” a Rusiei, care în primul trimestru al anului 2024 număra peste 400 de tankere. Printre acestea se află și 12 tankere deținute de companii din Insulele Seychelles, dar gestionate de patru companii din Moldova. În total, numărul petrolierelor moldovenești ajunge la 23, reprezentând aproape 6% din flota fantomă a Rusiei. În cazul în care afirmațiile unei companii care susține că operează cu o flotă de 50 de tankere sunt adevărate, numărul ar putea ajunge la 70, constituind o flotă impresionantă.

Companiile moldovenești identificate au multe asemănări și conexiuni între ele: toate au fost înregistrate după 24 februarie 2022, ziua când Rusia a început războiul activ în Ucraina, au în denumire cuvintele „Ship Management”, „Shipping” sau „Shipmanagement”, au aceleași adrese juridice și administratori și fondatori afiliați. Beneficiarul final al acestor companii rămâne însă necunoscut.

Benjamin Hilgenstock, Senior Economist la Kyiv School of Economics Institute, a declarat: „Și pentru noi este o provocare să identificăm cine este proprietarul real al acestor vase, pentru că deseori ele sunt înregistrate în jurisdicții de unde nu este disponibilă informația sau bazele de date nu sunt deschise.”

Conform datelor KSE Institute, în prima jumătate a anului 2024, cantitatea de petrol și produse petroliere rusești transportată de petroliere gestionate de firme moldovenești a fost de aproximativ 27,5 milioane de barili, echivalentul a 3,75 milioane de tone, în valoare de circa 2,2 miliarde de dolari la prețul mediu al pieței pentru marca Brent, sau 1,7 miliarde de dolari la prețul plafon de 60 de dolari pe baril stabilit de statele occidentale pentru petrolul rusesc.

Deși experții de la KSE Institute consideră că aceste volume sunt relativ mici în raport cu exporturile totale de hidrocarburi ale Rusiei, volumele transportate de petrolierele gestionate de companiile din Chișinău sunt de aproximativ patru ori mai mari decât importul anual de produse petroliere al Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2025, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 17:25 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a reacționat oficial la reținerea șefului Biroului Vamal Centru, Iurie Gore, implicat într-un dosar de corupere pasivă investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți. Într-un comunicat emis astăzi, instituția a anunțat că acordă tot suportul necesar anchetei, în limitele competențelor legale.

„Combaterea corupției și promovarea unei culturi instituționale bazate pe integritate, legalitate și responsabilitate sunt obiective esențiale pentru Serviciul Vamal”, se arată în declarația instituției. Aceasta reiterează angajamentul față de principiul toleranței zero față de orice formă de corupție și subliniază că faptele imputate angajatului nu reflectă valorile și standardele instituției.

Serviciul Vamal a mai informat că a demarat măsurile administrative necesare și că va continua să coopereze deschis cu organele de anchetă pentru clarificarea completă a circumstanțelor.

În același timp, autoritatea reamintește că „orice persoană vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform legislației în vigoare, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”.

Amintim că, potrivit anchetei CNA, șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40.000 de dolari pentru a favoriza trecerea mărfurilor peste frontieră, inclusiv pentru segmentul transnistrean, și pentru a omite sancționarea unor nereguli repetate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO