Chinurile licitației de la aeroport! Cojuhari anunță când va fi relansată

02 Aug. 2024, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Aug. 2024, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

De șapte luni, autoritățile se chinuie să dea în chirie spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău, însă fără succes. Într-un comentariu pentru BANI.MD, directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, a declarat că: „Urmează ca Comisia de licitație să se întrunească. Trebuie să fie toți membrii prezenți să nu fie discuții și interpretări. Când vor fi toți membrii, comisia va decide reluarea licitației. Până la sfârșitul lunii (august n.a), cred că cu siguranță va fi relansată.”

Cojuhari a explicat că, în cazul în care rămâne o singură companie în concurs, Lagardère, procedura legală prevede prelungirea termenului cu încă 15 zile. În prezent, licitația este suspendată, dar va fi reluată. „Există o ofertă. Comisia a fost rugată să anunțe din timp reluarea licitației, pentru a oferi suficient timp pentru informarea tuturor și pentru depunerea actelor în zilele rămase,” a punctat Cojuhari.

Subiectul licitației a fost comentat și de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, însă nu a oferit un termen când anume va fi relansată.

„A treia licitație nu a fost anulată, dar a fost o problemă cu o lege. Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol pe procedură. Acum acel articol a fost revotat conform deciziei Curții Constituționale și se va relua procedura din licitația numărul 3. Există un regulament de organizare a licitațiilor, dacă participă doar unul se prelungește perioada, dacă iarăși nu aplică mai mulți se purcede la negocieri directe. Dar acesta este procesul organizat de APP”, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii.

Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat de două ori. Prima licitație a fost anunțată la data de 18 ianuarie, în condițiile în care în concurs s-au înscris doar două companii: Lagardère și LeBridge. La începutul lunii martie, autoritățile au anunțat o nouă licitație, iar pe 25 martie una dintre cele două companii a anunțat că s-a răzgândit și nu va mai participa la licitația repetată. APP a decis să modifice condițiile de participare, pentru a atrage mai multe companii internaționale de renume.

Pe 29 martie, administrația Aeroportului Chișinău anunța lansarea celei de-a treia licitații, iar pe 21 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările legislative care extindeau termenul de arendă a spațiilor comerciale, adoptate la inițiativa deputatului Radu Marian. Legea a fost reexaminată și revotată în Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 17:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 17:54 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Negocierile care au durat mai bine de jumătate de an între autoritățile ruse și turcești pentru deblocarea plăților bancare au ajuns într-un impas total.

Majoritatea băncilor turce au decis să înceteze procesarea tranzacțiilor legate de Rusia și Belarus, relatează TASS, citând o sursă familiarizată cu situația. Potrivit acesteia, toate instituțiile bancare din Turcia cu participare străină au oprit deja plățile pentru companiile rusești, iar acum li se vor alătura și băncile de stat și private fără parteneri externi.

Băncile încearcă să „se protejeze de posibile probleme viitoare, precum eventuale restricții și sancțiuni”, a explicat sursa TASS. Singura bancă ce continuă să sprijine comerțul ruso-turc este Emlak Katılım, care efectuează plăți în lire turcești și ruble, în timp ce tranzacțiile în dolari și euro sunt imediat blocate de multe bănci turce.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău