Rusia a blocat aplicaţia de mesagerie criptată Signal, pentru „încălcarea legilor legate de operaţiunile antiteroriste”

11 Aug. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2024, 09:55 // Actual //  Lupu Eduard

Roskomnadzor, organul de supraveghere al comunicaţiilor de stat din Rusia, a declarat că Signal, o aplicaţie de mesagerie criptată, a fost blocată în ţară pentru încălcarea legilor legate de operaţiunile antiteroriste, a informat vineri agenţia de ştiri Interfax.

”Accesul la aplicaţia de mesagerie Signal este blocat în legătură cu încălcarea cerinţelor legislaţiei ruse, care trebuie respectate pentru a preveni utilizarea aplicaţiilor de mesagerie în scopuri teroriste şi extremiste”, a declarat agenţia.

Înainte de anunţul Roskomnadzor că a luat măsuri, sute de utilizatori ai Signal au raportat probleme cu aplicaţia de mesagerie, un instrument de comunicaţii securizat folosit de până la un milion de ruşi pentru a cripta mesajele şi conversaţiile.

Site-urile de monitorizare a serviciilor de internet au arătat peste 1.500 de plângeri cu privire la funcţionarea Signal, majoritatea de la utilizatori din Moscova şi Sankt Petersburg.

Utilizatorii au raportat, totuşi, că aplicaţia funcţiona normal atunci când a fost accesat printr-un VPN sau utilizată în modul de ocolire a cenzurii încorporat.

”Acest lucru indică tocmai o blocare aaplicaţiei în Rusia şi nu o problemă tehnică din partea semnalului”, a declarat Mihail Klimarev, autorul canalului Telegram ”For Telecom”, pentru Reuters.

Signal nu a răspuns la o solicitare de comentariu.

De asemenea, a fost imposibil să se înregistreze un cont nou pe Signal fără un VPN, au declarat trei persoane din Moscova şi regiunea Krasnodar pentru Reuters.

La introducerea unui număr de telefon mobil, serviciul afişa mesajul ”Eroare server”.

Klimarev a spus că a fost prima încercare de a bloca Signal în Rusia. Autorităţile ruse au început să blocheze accesul la Telegram, o aplicaţie de mesagerie utilizată pe scară largă, în 2018.

Acţiunea a întrerupt multe servicii terţe, dar a avut un efect redus asupra disponibilităţii Telegram în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 17:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 17:54 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Negocierile care au durat mai bine de jumătate de an între autoritățile ruse și turcești pentru deblocarea plăților bancare au ajuns într-un impas total.

Majoritatea băncilor turce au decis să înceteze procesarea tranzacțiilor legate de Rusia și Belarus, relatează TASS, citând o sursă familiarizată cu situația. Potrivit acesteia, toate instituțiile bancare din Turcia cu participare străină au oprit deja plățile pentru companiile rusești, iar acum li se vor alătura și băncile de stat și private fără parteneri externi.

Băncile încearcă să „se protejeze de posibile probleme viitoare, precum eventuale restricții și sancțiuni”, a explicat sursa TASS. Singura bancă ce continuă să sprijine comerțul ruso-turc este Emlak Katılım, care efectuează plăți în lire turcești și ruble, în timp ce tranzacțiile în dolari și euro sunt imediat blocate de multe bănci turce.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău