Australienii au de astăzi dreptul legal de a se deconecta de la telefoane şi e-mail-uri, după orele de program

26 Aug. 2024, 16:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Aug. 2024, 16:45 // Actual //  bani.md

O lege cu privire la dreptul australienilor de a ignora telefoanele, email-urile şi mesajele text venite de la şefi în afara orelor de program, care a fost adoptată în luna februarie, a intrat luni în vigoare pentru companiile medii şi cele mari, transmite AFP.

„Astăzi este o zi istorică pentru salariaţi”, a salutat preşedintele Australian Council of Trade Unions, Michele O’Neil. Acesta a adăugat că australienii vor putea „petrece mai mult timp cu cei apropiaţi fără stresul că sunt obligaţi să răspundă constant la apelurile şi mesajele în interes de serviciu considerate nerezonabile”.

În virtutea noii legi, salariaţii vor putea de acum înainte să refuze să „monitorizeze, citească sau să răspundă” la solicitările angajatorilor în afara orelor normale de muncă.

Legea a fost, însă, primită cu răceală de patronat

„Legea referitoare la ‘Dreptul a se deconecta’ a fost adoptată precipitat, este prost concepută şi creează confuzie”, a apreciat Australian Industry Group, una din cele mai importante organizaţii patronale din Australia. „Angajatorii şi angajaţii nu vor fi siguri când anume pot accepta sau efectua apeluri în afara orelor de muncă pentru a propune efectuarea de ore suplimentare”, a adăugat organizaţia patronală.

Legea din Australia este similară cu altele din unele ţări din Europa şi America Latină. Dreptul de deconectare a intrat în vigoare în Franţa în 2017, în Spania în 2018 şi în Belgia în 2022.

Studiile arată că dreptul de a se deconecta este unul care este benefic pentru angajaţi, susţine Chris Wright, profesor la Universitatea din Sydney.

„Existenţa unei măsuri care reface, într-o anumită măsură, graniţa dintre viaţa profesională şi cea personală a oamenilor este un lucru pozitiv, cu siguranţă pentru angajaţi, dar şi pentru angajatori”, a apreciat Chris Wright, în special în sectoarele care încarcă să atragă noi angajaţi.

Legea adoptată în luna februarie în Australia a intrat luni în vigoare pentru companiile medii şi mari. Firmele mici, cu mai puţin de 15 salariaţi, au obţinut un răgaz suplimentar şi vor fi obligate să aplice această lege începând din data de 26 august 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ