Sultanul Erdogan aprinde fitilul! A depus cere de aderare la BRICS-ul lui Putin

02 Sept. 2024, 15:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Sept. 2024, 15:38 // Actual //  bani.md

Turcia a făcut un pas semnificativ în politica sa externă, solicitând oficial să devină membră a grupului BRICS, format din economii emergente. Potrivit Bloomberg, care citează surse bine informate, această mișcare vine în contextul dorinței Turciei de a-și consolida influența globală și de a stabili noi alianțe dincolo de partenerii săi tradiționali din Occident.

”Turcia a cerut oficial să se alăture BRICS, un grup de țări în curs de dezvoltare, în încercarea de a-și consolida influența globală și de a dezvolta noi legături în afara alianțelor sale occidentale tradiționale”, a relatat Bloomberg.

Publicația a subliniat că această inițiativă reflectă dorința Turciei de a dezvolta relații cu toate părțile lumii multipolare, respectându-și în același timp obligațiile ca membru important al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

”Situată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia a depus cererea de aderare la BRICS acum câteva luni, frustrată de lipsa progreselor în tentativa sa de lungă durată de a adera la Uniunea Europeană. Această candidatură este, de asemenea, parțial motivată de tensiunile cu alți membri NATO, după ce Turcia a menținut legături strânse cu Rusia în urma invaziei acesteia din Ucraina în 2022”, au notat sursele.

Următorul summit BRICS va avea loc la Kazan, Rusia, în perioada 22-24 octombrie. Grupul, denumit după țările sale fondatoare – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – a atras recent noi membri, precum Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egiptul. Arabia Saudită a fost invitată să adere, dar încă nu a făcut acest pas.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Ian. 2025, 19:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Ian. 2025, 19:12 // Actual //  Ursu Victor

Pe 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să decidă asupra unei posibile majorări de 2,2 ori a tarifelor la energia electrică, o schimbare care va avea consecințe semnificative asupra economiei și bugetelor gospodăriilor din Republica Moldova, avertizează economistul Veceslav Ioniță.

În prezent, populația cheltuie anual aproximativ 4,4 miliarde de lei pentru energia electrică. Dacă solicitările furnizorilor vor fi aprobate, această sumă ar putea depăși 9 miliarde de lei. Creșterea ar exercita o presiune uriașă asupra bugetelor familiale, care deja se confruntă cu dificultăți financiare.

Procentul cheltuielilor pentru energia electrică din bugetul gospodăriilor, situat acum între 2% și 2,5%, va crește semnificativ. De asemenea, majorarea tarifelor ar putea adăuga cel puțin 2,5% la rata inflației, care s-ar ridica de la 7% la peste 10%. Această accelerare a inflației va agrava costurile de trai, reducând și mai mult puterea de cumpărare a populației”, a puctat Ioniță.

Situația este cu atât mai alarmantă în contextul unei inflații cumulative de 70% în ultimii patru ani, ce a urmat unei inflații record de aproape 35% în 2022. Această tendință a afectat profund veniturile reale ale cetățenilor, iar categoriile cele mai vulnerabile vor resimți cel mai mult efectele noilor majorări:

  • Bugetarii, ale căror salarii au crescut sub rata inflației.
  • Pensionarii, pentru care ajustările pensiilor nu țin pasul cu scumpirile.
  • Persoanele vulnerabile, care cheltuiesc o parte semnificativă din venituri pe utilități.

Economistul atrage atenția că, dacă nu vor fi găsite soluții pentru a diminua impactul acestor creșteri, Moldova se va confrunta cu un nou val de sărăcie energetică. Facturile mai mari riscă să genereze nemulțumiri sociale masive și să amplifice presiunile economice asupra populației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală