Republica Moldova în topul digitalizării serviciilor publice: „Intră în hora digitalizării”

12 Sept. 2024, 15:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Sept. 2024, 15:46 // Actual //  bani.md

Agenția de Guvernare Electronică (AGE) lansează campania națională „Intră în hora digitalizării!”, care promovează accesul la servicii publice digitale. Campania încurajează toți cetățenii să devină parte a transformării digitale, subliniind unitatea și colaborarea prin simbolul tradițional al horei, reinterpretat într-un cadru modern.

Republica Moldova continuă să facă pași decisivi către digitalizarea completă a serviciilor publice, devenind un lider regional în acest domeniu. În prezent, cetățenii țării noastre au acces la 288 din cele 636 de servicii publice disponibile online, o realizare majoră ce contribuie la sporirea transparenței, reducerea birocrației și îmbunătățirea calității vieții. Digitalizarea având un rol esențial în promovarea unui mediu economic dinamic și transparent, facilitând accesul cetățenilor la informații și servicii guvernamentale. Acest proces este un pas crucial în reducerea corupției și în crearea unui stat eficient și responsabil, care cultivă încrederea cetățenilor.

„Digitalizarea nu este doar o tendință globală, ci o necesitate pentru a oferi cetățenilor acces simplu și eficient la servicii publice. Prin această campanie, ne propunem să aducem serviciile publice disponibile în format electronic mai aproape de oameni, indiferent de vârstă sau localitatea din care provin. Hora, ca simbol al unității și colaborării, reflectă perfect esența digitalizării – un proces în care toată lumea este invitată să participe. Suntem convinși că digitalizarea poate simplifica viața fiecăruia dintre noi, contribuind la crearea unei societăți moderne și conectate.”, a declarat Andrei Prisacari, directorul Agenției de Guvernare Electronică (AGE).

Inițiativa se va desfășura până în aprilie 2025. În acest răstimp, pagina oficială a Agenției de Guvernare Electronică – egov.md – va conține un compartiment dedicat Campaniei de comunicare „Intră în hora digitalizării!”, unde sunt incluse toate materialele aferente.

Activitățile vor include istorii ale persoanelor din mediul rural care au accesat serviciile publice în format digital prin intermediul platformelor online, precum și materiale video informative despre avantajele acestora, o emisiune TV și conținut interactiv. De asemenea, în perioada următoare vor fi organizate evenimente tematice axate pe promovarea serviciilor publice disponibile în Centrele Unificate de Prestare a Serviciilor (CUPS), active în 100 de localități din întreaga țară, precum și pe promovarea platformei e-APL, care contribuie la modernizarea administrației publice locale.

Campania națională „Intră în hora digitalizării!” este implementată în cadrul Proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale” (MGSP), implementat de Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul financiar al Grupului Banca Mondială.

Realitatea Live

21 Mai 2025, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 12:38 // Actual //  Ursu Victor

Europa ar putea achiziționa suficiente volume de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a-și reface depozitele înainte de iarna viitoare, la prețurile actuale, însă o scădere suplimentară a cotațiilor ar putea genera o concurență dură pentru aprovizionare, avertizează analiștii de la Goldman Sachs Group Inc, citați de Bloomberg.

„Considerăm că prețurile trebuie să rămână la nivelul actual sau chiar ușor mai mari pentru a descuraja cererea de GNL în afara Europei”, a declarat Samantha Dart, co-director global în cadrul departamentului de cercetare privind mărfurile, într-un interviu pentru Bloomberg Television. „Dacă GNL-ul devine prea ieftin în această vară, alți cumpărători vor începe să-l achiziționeze masiv.”

Până acum, Europa a reușit să atragă un volum mai mare de GNL, în special datorită cererii slabe din Asia. China, cel mai mare cumpărător de anul trecut, și-a redus drastic achizițiile din cauza stocurilor ridicate, a creșterii importurilor prin conducte și a prețurilor spot ridicate, care au făcut ca livrările de GNL să fie mai puțin rentabile. Totuși, această situație s-ar putea inversa dacă GNL-ul va deveni mai ieftin decât alte surse de energie din regiune.

După iarna trecută, nivelul gazelor din depozitele europene este sub media obișnuită, dar scăderea prețurilor din ultimele luni a oferit un respiro temporar. Europa își reface de regulă stocurile vara, înaintea vârfului de consum din sezonul rece.

Pe termen lung, Samantha Dart prognozează că noile volume de GNL, în special din SUA și Qatar, vor crea un excedent de ofertă începând cu 2027, care se va accentua în a doua parte a deceniului.

„Disponibilitatea gazului natural ieftin pentru mai mulți ani ar putea pune bazele unei creșteri suplimentare a cererii”, a adăugat Dart.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO