Comentator politic: „Miza forțelor pro-ruse este subminarea referendumului. E nevoie de mai multă maturitate politică”

18 Sept. 2024, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Sept. 2024, 11:46 // Actual //  bani.md

Kremlinul își dorește și încearcă să submineze referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar forțele pro-ruse din țara noastră lucrează intensiv la acest capitol. Miza – alegerile parlamentare din anul 2025. Opinia aparține analistului politic de la București, Mihai Isac, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Rezoomat”, ediția de marți, 17 septembrie curent, la RLIVE TV.

Expertul în politică externă susține că la Chișinău se simte o tensiune electorală, însă mai puțin se vede dialogul forțelor pro-europene.

„Miza forțelor pro-ruse sunt subminarea referendumului și a unității forțelor politice pro-europene pentru pregătirea alegerilor parlamentare din 2025. Pericolul instaurării unui scenariu georgian la Chișinău este mai aproape decât ne imaginăm și este nevoie de capacitatea intelectuală și de maturitatea politică a politicienilor din Republica Moldova ca să înțeleagă amenințarea. (…) Sperăm ca pe parcurs să existe o mai mare coeziune la nivelul clasei politice pro-europene de la Chișinău, dar vedem că de foarte multe ori sunt orgolii mai mari sau mai mici care împiedică purtarea unor discuții. Este clar că e nevoie de un dialog mult mai deschis”, declară Mihai Isac.

De cealaltă parte, fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, este convins că guvernarea trebuie să conlucreze mai mult și mai bine cu forțele pro-europene, pentru ca rezultatul de la referendum să fie pe măsura așteptărilor.

„Guvernarea ar trebui să fie îngrijorată de radicalizarea forțelor pro-ruse, iar forțele pro-europene ar urma să-i devină parteneri. (…) Am participat și eu la acel eveniment „Pactul pentru Europa”, deși nu sunt membru de partid, acolo a fost și un reprezentant al PAS-ului, partidul de guvernare. Iar, obligațiunea unei guvernări pro-europene în esență este să dialogheze. Ce înseamnă Uniunea Europeană? Înseamnă dialog, consens, identificarea partenerilor. Acesta este modelul pe care trebuie să-l preluăm, mai cu seamă acum în context electoral. (…) Trebuie să menținem acest spirit democratic, de colaborare și să știi cine îți sunt partenerii, cine îți sunt neprieteni, noi îi cunoaștem și vedem”, afirmă Iurie Reniță.

Amintim că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea țării noastre la UE. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!