Vasile Tarlev – Portret de candidat

27 Sept. 2024, 08:49
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
27 Sept. 2024, 08:49 // Slider //  bani.md

Președintele Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, este cel de-al patrulea candidat înregistrat oficial de Comisia Electorală Centrală pentru cursa prezidențială. Acesta s-a născut la 6 octombrie 1963 în satul Bașcalia, raionul Basarabeasca. Este căsătorit și are doi copii. Tarlev vorbește limba română, rusă, iar engleza și franceza la nivel elementar, potrivit informațiilor apărute în presă anterior.

Vasile Tarlev și-a făcut studiile la Institutul Politehnic „Serghei Lazo” din Chișinău, între anii 1985-1990, la Facultatea de Tehnologie. După absolvire a început să lucreze ca inginer mecanic principal la fabrica „Bucuria”. În 1991, Tarlev a fost avansat la funcția de inginer principal, iar ulterior a fost numit în funcția de director general adjunct al companiei.

De la fabrica „Bucuria”, Tarlev a intrat în politica mare. În aprilie 2001 a fost numit în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Patru ani mai târziu, la 6 martie, a fost ales deputat în Parlament, pe listele Partidului Comunilștilor. Tarlev nu s-a reținut mult timp în legislativ, întrucât o lună mai târziu a fost ales pentru a doua oară prim-ministru al țării. Desemnarea pentru a doua oară a sa ca premier a fost justificată prin necesitatea asigurarii continuității guvernării Republicii Moldova.

Tarlev a cedat atribuțiile sale în 2008 noului prim-ministru. Este vorba de Zinaida Greceanîi. În același an, Tarlev a fost ales ca lider al partidului Uniunea Centristă din Moldova. A participat la alegerile parlamentare din 2009, însă formațiunea sa nu a trecut pragul electoral. În același an a părăsit partidul și s-a retras din politică. A revenit în 2012, când a fost ales co-președinte al Partidului „Renaștere”, alături de Vadim Mișin. A participat și la alegerile parlamentare din 2014, însă formațiunea nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a accede în legislativ. La alegerile prezidențiale din acest an, Tarlev intenționa să candideze independent, însă după ce a fost refuzat de CEC, acesta a fost nominalizat de echipa Partidului „Viitorul Moldovei”, formațiune pe care o conduce.

Potrivit declarației de avere și interese personale depusă la CEC, familia Tarlev a obținut în 2023, de la compania „Tarogo Transport” 2.363 de lei românești salariu. Tot în 2023, familia candidatului a vândut un imobil pentru suma de 360.000 de euro. În declarație a fost indicată și o donație a cărei valoare depășește 290.464 de lei. Tarlev are un teren agricol care l-a primit drept moștenire, două apartamente, unul prin contract de moștenire, iar altul prin donație. Politicianul mai are o casă, obținută în 2006, la fel prin certificat de moștenire. Are și câteva conturi bancare în Moldova și România, unul în lei, iar restul în euro.

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Fii informat, votează conștient”, implementat de Bright Communications cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău