FOTO Viitorul politicilor de migrație în cadrul Procesului de la Praga, discutat la nivel înalt, la Chișinău

24 Sept. 2024, 16:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Sept. 2024, 16:12 // Actual //  bani.md

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, împreună cu Secretara de Stat, Mariana Lucrețeanu, participă la Chișinău, în perioada 24-25 septembrie, la cea de-a 15-a aniversare a Reuniunii Înalților Oficiali pentru Procesul de la Praga (SOM). Evenimentul reunește factori de decizie la nivel înalt și reprezentanți ai organizațiilor partenere circa 20 de țări, care discută despre evoluțiile majore în politica de migrație națională și regională de la lansarea acestui procesul în anul 2009.

Ministrul Afacerilor de Interne, Adrian Efros, a subliniat importanța forumului pentru stabilirea unor politici eficiente de migrație și a evidențiat necesitatea cooperării internaționale.

„Republica Moldova și-a demonstrat angajamentul în implementarea unui sistem rezilient de gestionare a migrației, contribuind la consolidarea securității regionale și partajarea bunelor practici în fața provocărilor curente”, a menționat ministrul.

Participanții la eveniment au discutat despre impactul migrației asupra securității regionale și măsurile necesare pentru gestionarea crizelor, iar în cadrul discuțiilor s-a discutat despre provocărilor operaționale și priorităților stabilite în Planului de Acțiune pentru perioada 2023-2027.

„De-a lungul anilor, Procesul de la Praga și-a demonstrat eficiența pe scena internațională, jucând un rol principal în promovarea cooperării pe probleme de migrație. A implementat cu succes o gamă largă de proiecte ce au vizat diverse aspecte ale gestionării migrației. Aceste inițiative nu doar că au oferit soluții practice, dar au și încurajat colaborarea între statele membre și ceilalți actori implicați, permițându-ne să avansăm pe căi legale de migrație, punând accent pe dezvoltarea abilităților, provocările comune și schimbul de bune practici. Migrația nu doar că reprezintă o provocare, dar poate deveni o oportunitate, dacă este gestionată corespunzător, cu sprijinul partenerilor internaționali și al instrumentelor europene”, a subliniat Adrian Efros.

În cadrul reuniunii, ministrul Adrian Efros a avut o întrevedere bilaterală cu directorul general al ICMPD, Michael Spindelegger, unde a vorbit despre consolidarea colaborării în contextul cursului european al Republicii Moldova și continuarea eforturilor comune în gestionarea fluxurilor de refugiați din Ucraina.

Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne (MAI), reuniunea Înalților Oficiali din cadrul Procesului de la Praga oferă o platformă importantă pentru statele participante de a împărtăși bune practici și de a reflecta asupra viitorului cooperării în domeniul migrației și azilului.

Procesul de la Praga rămâne un mecanism cheie pentru dialogul pe tema migrației între cele 50 de state participante din UE și regiune, facilitând colaborarea și coordonarea în fața provocărilor migraționale contemporane.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău