Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că procesul de desemnare a unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz rămâne incert, în contextul lipsei a unei decizii finale din partea Gazprom. În cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV, Parlicov a explicat că Ministerul Energiei a propus patru candidați: Dorin Junghietu, Vadim Ceban, Eduard Calancea și Radu Mandraburca, dintre care doi sunt membri ai echipei precedente.
„Am încercat să păstrăm un echilibru pentru a da un suflu nou companiei și am lăsat doi membri din echipa precedentă. Moldovagaz nu este o companie simplă, ea este legată de securitate, inclusiv pentru livrarea gazelor în stânga Nistrului,” a declarat Parlicov.
Ministrul a menționat că a fost convocată o ședință a Consiliului de Observatori (CO) pentru a lua o decizie privind noul Consiliu de Administrație al Moldovagaz, însă până în prezent nu s-a primit niciun proces-verbal sau răspuns clar din partea Gazprom.
„Urmează să primim procesul-verbal de la acea ședință prin corespondență și să înțelegem dacă a fost numit un nou CA sau nu,” a spus Parlicov.
În absența unei decizii din partea CO până la data de 25 septembrie, regulamentul intern al companiei prevede că mandatul actualului șef al Moldovagaz este prelungit automat, iar componența actuală a Consiliului de Administrație rămâne neschimbată.
Consiliul de Observatori al Moldovagaz este format din șase membri: patru reprezintă Gazprom și doi sunt din partea Republicii Moldova. Deciziile se iau cu cel puțin cinci voturi, ceea ce înseamnă că nicio parte nu are majoritatea absolută. Consiliul de Administrație are nouă membri, dintre care cinci sunt din partea Federației Ruse și patru din partea Republicii Moldova.
Moldovagaz este controlată majoritar de Gazprom (50%), urmată de Agenția Proprietății Publice (35,3%) și Tiraspoltransgaz (13,14%). Potrivit raportului financiar al companiei, Moldovagaz a înregistrat un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, în contrast cu pierderile de 323 milioane de lei din 2022.