Prietenii lui Putin, miliardarii Rotenberg, au acaparat terenuri în Crimeea pentru o parcare a iahturilor de lux

04 Oct. 2024, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Oct. 2024, 16:36 // Actual //  Ursu Victor
Miliardarii ruși Arkadi și Boris Rotenberg, apropiați de președintele Vladimir Putin, au preluat în ultimul an și jumătate cel puțin 10 terenuri în golful Balaklava din Crimeea anexată, conform investigației publicate de „Verstka”. Terenurile, confiscate de la proprietarii ucraineni și locali, vor fi folosite pentru construirea unei mari parcări de iahturi.
Proiectul maritim a fost inițiat încă din 2018 la ordinul lui Vladimir Putin, în cadrul unui program federal de dezvoltare a Crimeei și Sevastopolului. Compania „Stroygazmontaj” a fraților Rotenberg a câștigat licitația pentru proiectare, iar firma lor „Mostotrest”, responsabilă pentru construirea podului Crimeii, urma să se ocupe de construcție.
Cu toate acestea, proprietarii de terenuri și imobile din zonă, inclusiv localnici și oameni de afaceri din Ucraina continentală, au devenit un obstacol major în realizarea proiectului. Marina urma să includă 600 de locuri pentru iahturi și hoteluri pentru turiști.
Primele exproprieri au început încă din 2015, când autoritățile din Crimeea au invocat motive de securitate națională pentru a prelua terenurile, dar proprietarii au contestat în instanță confiscările, procesele fiind în curs timp de aproape un deceniu.
După invazia Rusiei în Ucraina în 2022, situația s-a accelerat. Parlamentul Crimeii a adoptat o lege specială care permitea confiscarea proprietăților deținute de persoane asociate cu „state neprietenoase”, inclusiv Ucraina. Aceasta a facilitat vânzarea terenurilor la licitații, pe care frații Rotenberg le-au achiziționat la prețuri mult subevaluate.
În plus, proprietarii locali au fost bombardați cu procese, fiind acuzați de achiziții ilegale de terenuri înainte de anexarea Crimeei. În unele cazuri, autoritățile ruse au inițiat dosare penale împotriva celor mai rezistenți antreprenori, precum Vladimir Ovanesov, conform „Verstka”.
În 2023, frații Rotenberg au achiziționat o clădire hotelieră neterminată, confiscată de la omul de afaceri ucrainean Alexei Plias, pentru suma de 105 milioane de ruble. În 2024, aceștia au preluat și proprietăți ale politicianului ucrainean Andrei Senchenko, inclusiv o vilă de vânătoare și un teren pe malul mării, la prețuri subevaluate.
Consolidarea terenurilor deținute de frații Rotenberg în Balaklava este încă în desfășurare, indică investigația, fiind preluate și alte clădiri și terenuri importante din zonă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 19:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 19:12 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Traficul suspendat pe la Văleni a provocat pierderi de 480 de milioane de lei în trei ani.

Suspendarea traficului feroviar pe tronsonul Cahul–Giurgiulești, din cauza surpării căii ferate în zona Văleni, a generat pierderi pentru Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” – peste 480 de milioane de lei în ultimii trei ani. Segmentul de cale ferată, afectat grav în 2022 de alunecările  de teren cauzate de ploile de la acea vreme, a blocat circulația trenurilor spre portul Giurgiulești.

După mai bine de doi ani de stagnare, autoritățile anunță în sfârșit un progres: documentația de proiectare pentru reabilitarea sectorului feroviar din satul Văleni, raionul Cahul, a fost finalizată. Potrivit CFM, este vorba despre un segment de aproximativ 360 de metri, unde vor fi efectuate ample lucrări de stabilizare a terenului, consolidare a malurilor râului Prut și instalare a unei construcții de susținere pe zona deformată.

Lucrările urmează să fie executate în baza unui proiect elaborat de compania „Intexnauca”, care a propus soluții inginerești moderne pentru prevenirea alunecărilor de teren și eroziunii. În paralel, CFM lansează licitația pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare propriu-zisă.

Reconstrucția acestui tronson este esențială pentru redeschiderea unei rute logistice strategice – linia directă spre portul Giurgiulești, fără a tranzita teritoriul statului vecin. Finanțarea lucrărilor va fi asigurată din cele 85 de milioane de lei alocate de Guvern pentru reabilitarea căii ferate în zonele Văleni și Fălciu.

Pierderile suferite de CFM – circa 10 milioane de lei pe lună din lipsa circulației pe acest segment – subliniază urgența și importanța redeschiderii rutei cât mai curând posibil.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO