Superputerile mondiale în 2024: Cine domină jocul global

13 Oct. 2024, 08:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Oct. 2024, 08:01 // Actual //  Ursu Victor

Ordinea economică mondială este legată prin comerț și colaborare economică, dar acestea dau semne de slăbire. Având în vedere creșterea naționalismului și stagnarea fluxurilor comerciale transfrontaliere, economiile devin mai protecționiste. În același timp, schimbările demografice favorizează creșterea economică și productivitatea în India și Asia, ceea ce ar putea schimba echilibrul puterii mondiale.

Acest grafic realizat de Visual Capitalist clasifică superputerile mondiale în 2024, pe baza analizei din Indexul marilor puteri 2024 al lui Ray Dalio.

Statele Unite rămân cea mai importantă superputere a lumii, susținută de dominația sa pe piețele financiare globale și de inovația tehnologică. Influența dolarului american este larg răspândită. În prezent, acesta este implicat în 85-90% din tranzacțiile valutare, reprezentând 59% din rezervele valutare și aproximativ jumătate din împrumuturile bancare transfrontaliere. În plus, capitalizarea bursieră americană reprezintă 61% din totalul mondial.

În calitate de cel mai mare exportator din lume, urmează China, determinată de puterea sa comercială și de producția economică. De exemplu, comerțul cu America Latină a crescut de la 12 miliarde de dolari în 2000 la 315 miliarde de dolari în 2020. Puterea militară în creștere a Chinei consolidează și mai mult poziția sa globală. În prezent, țara are cea mai mare flotă navală din lume și un sector al apărării extrem de modernizat.

India, aflată pe locul 7, se preconizează că va înregistra cea mai rapidă creștere reală a PIB-ului în următorul deceniu dintre economiile majore. La baza creșterii sale se află cheltuielile mari pentru infrastructură și o populație tânără. Cu toate acestea, pe cap de locuitor, India se situează pe ultimul loc, probabil din cauza veniturilor medii mai mici pe cap de locuitor și a unei distribuții inegale a bogăției.

În schimb, Singapore are cel mai mare scor pe cap de locuitor, ilustrând faptul că puterea națiunii este distribuită cel mai uniform în rândul populației sale. Țara insulară este un centru global pentru finanțe și comerț, în timp ce investițiile străine directe sunt un motor esențial al creșterii economice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Oct. 2024, 13:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Oct. 2024, 13:55 // Actual //  Ursu Victor

Pe 22 octombrie, Grupul Internațional de Luptă Împotriva Spălării Banilor (FATF) va lua în considerare includerea Rusiei pe lista neagră, conform unui raport al publicației Politico. Ucraina a cerut includerea Rusiei pe această listă, acuzând-o că folosește platforma Telegram și criptomonede pentru finanțarea terorismului și spălarea banilor obținuți din vânzarea bunurilor furate din Ucraina.

Lista neagră a FATF cuprinde țările considerate „cu deficiențe strategice serioase” în combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. În prezent, pe această listă se află Iran, Myanmar și Coreea de Nord.

Anterior, FATF nu a inclus Rusia pe lista gri, dar a exprimat îngrijorări cu privire la riscurile pentru sistemul financiar internațional, din cauza legăturilor tot mai strânse dintre Rusia și țările aflate pe lista neagră. În februarie 2023, FATF a suspendat calitatea de membru a Rusiei.

Dacă Rusia va fi inclusă pe lista neagră a FATF, aceasta va întâmpina dificultăți majore în accesul la sistemul financiar global, iar băncile vor fi nevoite să intensifice verificările tuturor tranzacțiilor legate de Rusia.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău