Boeing anunţă planuri de strângere a 25 de miliarde de dolari, în contextul crizei de producţie

16 Oct. 2024, 07:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Oct. 2024, 07:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Boeing a anunţat marţi planuri ambiţioase de a strânge până la 25 de miliarde de dolari prin oferte de acţiuni şi obligaţiuni, alături de un acord de credit de 10 miliarde de dolari cu bănci mari, în încercarea de a-şi îmbunătăţi situaţia financiară deteriorată, scrie Reuters.

Deşi nu este clar când şi cât va reuşi compania să strângă prin aceste oferte, analiştii estimează că Boeing ar avea nevoie de între 10 şi 15 miliarde de dolari pentru a-şi menţine ratingurile de credit.

Compania se confruntă cu o scădere a producţiei modelului de succes, 737 MAX, după un incident de decolare în care s-a desprins o uşă, precum şi cu o grevă a mii de sindicalişti, care a început pe 13 septembrie. Boeing a declarat că nu a accesat noul acord de credit de 10 miliarde de dolari, care a fost aranjat de BofA, Citibank, Goldman Sachs şi JPMorgan.

„Acestea sunt două măsuri prudente pentru a sprijini accesul companiei la lichiditate”, a declarat Boeing, adăugând că ofertele pot oferi opţiuni pentru a-şi susţine bilanţul pe o perioadă de trei ani. Acţiunile companiei au crescut cu 1,6% după anunţ.

Agenţiile de evaluare S&P Global şi Fitch au avertizat luna trecută cu privire la o posibilă retrogradare a ratingului, dar au adăugat că ofertele de acţiuni şi obligaţiuni ar putea ajuta la menţinerea ratingului de investiţie al Boeing.

Totuşi, unii analişti, precum Nick Cunningham de la Agency Partners, au exprimat scepticism cu privire la aceste măsuri, sugerând că neclaritatea planului ar putea indica dificultăţi în atragerea de investitori.

Luni, preşedintele Emirates Airlines, Tim Clark, a vorbit despre temerile din industrie legate de capacitatea Boeing de a depăşi criza actuală. „În absenţa unei strângeri de fonduri printr-o ofertă de drepturi, văd o retrogradare iminentă a investiţiilor cu falimentul la orizont”, a afirmat Clark.

Compania are o datorie de 11,5 miliarde de dolari care va ajunge la maturitate până pe 1 februarie 2026 şi a angajat să emită 4,7 miliarde de dolari în acţiuni pentru a achiziţiona Spirit AeroSystems.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO