Putin interzice plecarea ultimelor bănci occidentale mari din Rusia

18 Oct. 2024, 12:58
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Oct. 2024, 12:58 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Cele două ultime mari bănci occidentale din Rusia — Raiffeisen Bank din Austria și UniCredit din Italia — se confruntă cu dificultăți în încercările de a-și vinde filialele din Rusia și de a respecta cerința Băncii Centrale Europene de a părăsi complet piața rusă.

Autoritățile ruse au transmis că vor bloca vânzarea Raiffeisen Bank și UniCredit Bank către orice persoană care ar putea fi supusă sancțiunilor occidentale, conform Bloomberg, care citează surse familiare cu situația. Aceste condiții exclud posibilitatea vânzării băncilor către cumpărători ruși, iar potențialii investitori străini sunt blocați de reglementările occidentale. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și guvernul său consideră că băncile occidentale reprezintă un canal vital pentru plățile transfrontaliere, a declarat una dintre sursele Bloomberg. Fără aceste bănci, singura mare instituție bancară care ar mai putea efectua tranzacții în valută ar rămâne Gazprombank. Neafectat de sancțiunile europene și menținând accesul la SWIFT, Gazprombank primește plăți din Europa pentru gazul rusesc.

Cea mai mare bancă occidentală din Rusia — Raiffeisen — a găsit mai mulți potențiali cumpărători pentru filiala sa, care se află în top 15 bănci rusești după active. Cu toate acestea, aproape toate tranzacțiile au fost blocate de reglementatorii occidentali, iar una dintre ele nu a fost aprobată la Moscova, conform surselor Bloomberg. UniCredit era aproape de a încheia o înțelegere pentru vânzarea băncii sale rusești către fondul suveran Mubadala din Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, conform Bloomberg, tranzacția nu a fost aprobată de autoritățile din SUA.

Autoritățile ruse au complicat deja semnificativ ieșirea companiilor străine care doresc să își înceteze operațiunile în Rusia. Orice tranzacție trebuie să primească aprobarea unei comisii guvernamentale, iar dacă suma depășește 50 de miliarde de ruble, este necesară aprobarea personală a lui Putin.

 

Realitatea Live

18 Oct. 2024, 12:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2024, 12:35 // Actual //  bani.md

Într-un moment crucial pentru Republica Moldova, președintele Franței, Emmanuel Macron, a transmis un mesaj de încurajare pentru cetățenii moldoveni. „Fiți curajoși!”, spune președintele francez într-o discuție cu jurnalista Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Interviul a fost difuzat joi, 17 octombrie curent, la RLIVE TV.

„Fiți curajoși în acest moment important din viața țării voastre. Nu vă fie teamă, în pofida războiului de la ușa voastră, pentru că poporul ucrainean rezistă cu curaj pentru noi toți. Și fiți încrezători în viitor, pentru că sunt convins că va fi european și că vom fi capabili să îl atingem împreună,” a declarat liderul Franței.

 

În același interviu difuzat la RLIVE TV, Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova, ce beneficii sociale și economice poate obține în continuare țara noastră, dar și cum să lupte autoritățile de la Chișinău cu dezinformarea și contracararea războiului hibrid.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Acest proiect își propune să creeze conținut educativ și informativ, oferind acces la experiențele și lecțiile învățate direct de la liderii țărilor membre ale UE. Prin aceste interviuri, liderii europeni își exprimă așteptările față de Moldova și apreciază eforturile sale de reformă pentru integrarea europeană.

Producția a fost difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău