Putin interzice plecarea ultimelor bănci occidentale mari din Rusia

18 Oct. 2024, 12:58
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Oct. 2024, 12:58 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Cele două ultime mari bănci occidentale din Rusia — Raiffeisen Bank din Austria și UniCredit din Italia — se confruntă cu dificultăți în încercările de a-și vinde filialele din Rusia și de a respecta cerința Băncii Centrale Europene de a părăsi complet piața rusă.

Autoritățile ruse au transmis că vor bloca vânzarea Raiffeisen Bank și UniCredit Bank către orice persoană care ar putea fi supusă sancțiunilor occidentale, conform Bloomberg, care citează surse familiare cu situația. Aceste condiții exclud posibilitatea vânzării băncilor către cumpărători ruși, iar potențialii investitori străini sunt blocați de reglementările occidentale. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și guvernul său consideră că băncile occidentale reprezintă un canal vital pentru plățile transfrontaliere, a declarat una dintre sursele Bloomberg. Fără aceste bănci, singura mare instituție bancară care ar mai putea efectua tranzacții în valută ar rămâne Gazprombank. Neafectat de sancțiunile europene și menținând accesul la SWIFT, Gazprombank primește plăți din Europa pentru gazul rusesc.

Cea mai mare bancă occidentală din Rusia — Raiffeisen — a găsit mai mulți potențiali cumpărători pentru filiala sa, care se află în top 15 bănci rusești după active. Cu toate acestea, aproape toate tranzacțiile au fost blocate de reglementatorii occidentali, iar una dintre ele nu a fost aprobată la Moscova, conform surselor Bloomberg. UniCredit era aproape de a încheia o înțelegere pentru vânzarea băncii sale rusești către fondul suveran Mubadala din Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, conform Bloomberg, tranzacția nu a fost aprobată de autoritățile din SUA.

Autoritățile ruse au complicat deja semnificativ ieșirea companiilor străine care doresc să își înceteze operațiunile în Rusia. Orice tranzacție trebuie să primească aprobarea unei comisii guvernamentale, iar dacă suma depășește 50 de miliarde de ruble, este necesară aprobarea personală a lui Putin.

 

Realitatea Live

01 Feb. 2025, 11:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Feb. 2025, 11:31 // Actual //  Ursu Victor

Compania mixtă moldo-rusă Moldovagaz a livrat sâmbătă primul volum de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale către regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova, prima de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina, la 1 ianuarie, a anunțat compania.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că livrările au ca scop umplerea sistemului de gaze din Transnistria, care se confruntă deja cu o lipsă de gaz pentru a menține presiunea.

La jumătatea lunii ianuarie, administrația separatistă a fost nevoită să suspende ‘complet’ furnizarea de apă caldă atât pentru încălzire, cât și pentru consumul zilnic, iar gazele sunt folosite doar pentru pregătirea hranei.

Regiunea separatistă prorusă, cu aproape jumătate de milion de locuitori, s-a confruntat cu întreruperi de agent termic, căldură și electricitate.

Transnistria, care nu se află sub jurisdicția Chișinăului din anii 90 ai secolului trecut, era aprovizionată gratuit de compania rusă Gazprom, dar aceste gaze tranzitau Ucraina, care nu a mai reînnoit contractul dintre Kiev și Moscova ce a expirat la 1 ianuarie, ceea ce a dus la întreruperi de căldură și curent electric.

Republica Moldova a fost ferită de întreruperi datorită importurilor de electricitate și gaze din România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală