Peste Prut, firmele moldovenești cuceresc România. Afaceriștii fierului vechi din Transnistria, în top

23 Oct. 2024, 09:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Oct. 2024, 09:38 // Actual //  Ursu Victor

În România, 16.602 societăți comerciale au acționariat din Basarabia, având înregistrate o cifră de afaceri impresionantă de 14,09 miliarde lei românești în 2023, în creștere față de 2022. Profitul însă a scăzut ușor, de la 1,73 miliarde lei la 1,64 miliarde lei.

București vs. Iași: Un dezechilibru neașteptat

Cu toate că Iașiul, prin poziția sa geografică și legăturile istorice cu Republica Moldova, ar părea atractiv pentru investitorii basarabeni, realitatea demonstrează altceva. Din totalul acestor firme, 5.743 sunt înregistrate în București, față de doar 2.762 în Iași. Deși municipiul Iași recuperează la numărul de angajați, cu 4.007 persoane angajate, rămâne pe locul doi după capitala României, unde firmele moldovenești au angajat 4.672 de persoane, scrie termene.ro.

Olt, în afara radarului

De cealaltă parte, județul Olt pare să fie cel mai puțin atractiv pentru investitorii din Moldova, având doar 27 de societăți înregistrate. Acest contrast semnificativ ridică întrebări legate de distribuția geografică a investițiilor moldovenești în România.

Preferințele de parteneriate: SUA, Ucraina și Rusia

În ceea ce privește colaborările internaționale, basarabenii au generat afaceri de 552 milioane de lei în parteneriat cu firme americane, dublu față de parteneriatele cu Ucraina (258 milioane lei). Cu Rusia, afacerile au fost modeste, însumând doar 152 milioane lei.

Construcțiile și transporturile – în topul activităților

Cele mai multe firme moldovenești activează în domeniul construcțiilor (1.057 de societăți) și al transporturilor de mărfuri (953 firme). Alte sectoare atractive sunt comerțul online și activitățile IT, unde moldovenii au o prezență semnificativă.

Topul firmelor cu acționariat moldovenec

Pe primul loc în clasamentul companiilor cu acționariat din Republica Moldova se află Moldmetal Trading SRL din București, cu o cifră de afaceri de 397,1 milioane lei și un profit de 11,9 milioane lei. Alte companii de succes includ Lucidius SRL și Lincor Trans SRL din Iași, care reușesc să atragă investiții semnificative și să obțină profituri consistente.

Deși numărul firmelor moldovenești din România crește, Iașiul rămâne în mod surprinzător pe locul doi, departe de potențialul său geografic și cultural. În schimb, Bucureștiul continuă să atragă majoritatea afacerilor din Republica Moldova, reflectând o preferință a investitorilor pentru capitala economică a României.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Oct. 2024, 15:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Oct. 2024, 15:08 // Actual //  Ursu Victor

Economia Uniunii Europene se confruntă cu o stagnare îndelungată, iar estimările Băncii Centrale Europene (BCE) indică o creștere economică de doar 1,3% în următorii cinci ani. Aceasta este cea mai scăzută proiecție de creștere din istoria zonei euro, conform unui grafic publicat de analistul financiar Alfonso Peccatiello, care a avertizat asupra unei „morți lente” a economiei europene.

Peccatiello, director al fondului de investiții Palinuro Capital și gazda podcastului „The Macro Trading Floor,” a subliniat într-o postare pe internet că Europa se confruntă cu un „adevăr incomod,” în timp ce economii precum Statele Unite și India înregistrează creșteri puternice.

Înainte de criza financiară din 2008, creșterea PIB-ului european era constant peste 2%, însă acum, BCE prognozează o încetinire prelungită. Analistul identifică cinci cauze principale pentru această scădere, printre care infrastructura imperfectă a Uniunii Europene, lipsa de reforme structurale și productivitatea scăzută, îmbătrânirea populației și un deficit tot mai mare de forță de muncă.

De asemenea, Peccatiello a evidențiat lipsa inovației și creșterea reglementărilor, care, în opinia sa, frânează competitivitatea europeană. În acest context, el solicită liderilor europeni măsuri urgente pentru a stimula redresarea economică a blocului comunitar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău