Festivalul EU4Culture: City Stories. Diverse Voices a adus primele experiențe de artă digitală în Cahul

23 Oct. 2024, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Oct. 2024, 12:23 // Actual //  bani.md

Industriile creative și cultura reprezintă domenii importante care pot propulsa dezvoltarea economiei locale și naționale, iar schimbul de experiență dintre tinerii creativi din țară cu cei de peste hotare poate aduce și mai multă inovație acasă. Acestea sunt principalele concluzii ale festivalului, cu tema Iluminează. Amplifică.” care s-a desfășurat recent la Cahul. Evenimentul a fost alcătuit din 4 clustere și a adunat invitați internaționali, reprezentanți ai municipalității, beneficiari ai programului și sute de oameni interesați de artă, cultură, experiențe imersive și dezvoltare locală. Festivalul a fost organizat în cadrul EU4Culture, un proiect cu activitate de patru ani, finanțat de Uniunea Europeană.

Prima parte a festivalului a fost dedicată celor două paneluri, unde au fost prezentate strategiile de dezvoltare culturală ale orașelor Cahul și Orhei (localități beneficiare ale proiectului EU4Culture.), beneficiarii au vorbit despre experiențele lor de mobilitate internațională, dar și despre proiectele culturale personale.

„Timp de 4 ani, prin acest program, am sprijinit municipiile Cahul și Orhei în dezvoltarea strategiilor de dezvoltare culturală, iar Municipiul Cahul a beneficiat de un grant de 300.000 de euro pentru implementarea activităților prevăzute în strategie. În același timp, am susținut 4 organizații non-guvernamentale care au contribuit la punerea în aplicare a acestor strategii și am oferit sprijin pentru 51 de beneficiari de mobilitate – profesioniști din sectorul cultural și creativ – prin stagii, vizite de studiu, conferințe și alte activități internaționale relevante”, a menționat Constantin Vlas, coordonator național EU4Culture în Republica Moldova.

În cea de-a doua parte a festivalului, participanții au avut parte de o experiență digitală impresionantă – pe fațada Universității de Stat B.P. Hasdeu, muzica și elementele senzoriale au creat un tandem fascinant. Toți cei prezenți au fost încântați de muzica pianistului Marcel Lazăr, dar și de elevii de la Școala de Muzică „M.Cebotari” din Cahul.

Pentru a crea un show impresionant, la festival au participat și doi invitați speciali din Georgia: Aleksi Soselia și Rati Baramadze (RTNH) – artiștii digitali care  și-au combinat abilitățile creative în cel de-al 2-lea cluster, oferind o experiență artistică altfel – cu instalații vizuale imersive, sunete hipnotice și experimentale. 

Ulterior, la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”, toți cei prezenți au savurat poezia combinată cu artă vizuală și auditivă, în cadrul clusterului ”Digital Poetry”. Evenimentul s-a încheiat cu mixajul celui de-al treilea invitat special al festivalului – DJ KorneJ, co-fondator Radio Plato, jurnalist muzical, originar din Belarus, dar și cu show de lumini și proiecții laser.

Cu un buget de 7,85 milioane de euro, EU4Culture este un proiect cu activitate de patru ani, finanțat de Uniunea Europeană pentru a sprijini sectorul cultural și creativ, cu un accent deosebit pe orașele non-capitale și localitățile din țările Parteneriatului Estic. Proiectul este implementat de Goethe-Institut (Lider), Centrele Cehe, Institutul Cultural Danez și Institutul Francez din Georgia.

În Republica Moldova, Cahul a primit un grant pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Culturală, iar Orhei și-a elaborat propria strategie și a implementat acțiuni specifice cu sprijinul EU4Culture. Proiectul a sprijinit, de asemenea, 51 de profesioniști din industriile culturale și creative prin stagii, vizite de studiu, conferințe și alte activități internaționale relevante. În plus, a sprijinit sectorul non-guvernamental prin finanțarea unor proiecte inovatoare intersectoriale, care contribuie la implementarea strategiilor culturale și creative din Cahul și Orhei.

Realitatea Live

23 Oct. 2024, 15:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Oct. 2024, 15:08 // Actual //  Ursu Victor

Economia Uniunii Europene se confruntă cu o stagnare îndelungată, iar estimările Băncii Centrale Europene (BCE) indică o creștere economică de doar 1,3% în următorii cinci ani. Aceasta este cea mai scăzută proiecție de creștere din istoria zonei euro, conform unui grafic publicat de analistul financiar Alfonso Peccatiello, care a avertizat asupra unei „morți lente” a economiei europene.

Peccatiello, director al fondului de investiții Palinuro Capital și gazda podcastului „The Macro Trading Floor,” a subliniat într-o postare pe internet că Europa se confruntă cu un „adevăr incomod,” în timp ce economii precum Statele Unite și India înregistrează creșteri puternice.

Înainte de criza financiară din 2008, creșterea PIB-ului european era constant peste 2%, însă acum, BCE prognozează o încetinire prelungită. Analistul identifică cinci cauze principale pentru această scădere, printre care infrastructura imperfectă a Uniunii Europene, lipsa de reforme structurale și productivitatea scăzută, îmbătrânirea populației și un deficit tot mai mare de forță de muncă.

De asemenea, Peccatiello a evidențiat lipsa inovației și creșterea reglementărilor, care, în opinia sa, frânează competitivitatea europeană. În acest context, el solicită liderilor europeni măsuri urgente pentru a stimula redresarea economică a blocului comunitar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău