Încă un miliardar din lista Forbes și-a vândut activele din Rusia

31 Oct. 2024, 15:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Oct. 2024, 15:28 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Miliardarul Roman Avdeev, aflat pe locul 108 în clasamentul Forbes din Rusia, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari, a anunțat vânzarea ultimului său activ din Rusia.

„Vreau să împărtășesc un eveniment semnificativ din viața mea: astăzi a fost finalizată tranzacția prin care am vândut partea mea din concernul ‘Rossiym’ structurilor lui Sergey Sudarikov. Ca urmare a acestei tranzacții, nu mai am active sau proiecte de afaceri în Rusia”, a scris Avdeev pe pagina sa de Facebook.

Avdeev a menționat că vânzarea unei participații de 62% a fost un „pas logic” care a încheiat parteneriatul său de lungă durată cu Sudarikov, început în 2019 prin semnarea unui memorandum de colaborare strategică. Billionarul a exprimat, de asemenea, încrederea că, sub conducerea lui Sudarikov, concernul va atinge noi culmi.

„Pentru mine, decizia luată îmi va permite să mă concentrez asupra celor dragi, în primul rând asupra copiilor mei, și asupra altor aspecte importante ale vieții mele, care nu sunt legate de afaceri”, a subliniat Avdeev. Totuși, el nu a menționat motivul pentru care a vândut participația în companie sau suma tranzacției.

Concernul „Rossiym” a fost fondat de Avdeev în 2006 și reprezintă un holding de investiții cu principalele sale investiții în sectorul financiar. Principalul său activ este Banca de Credit din Moscova. La sfârșitul anului 2019, Avdeev a convenit asupra unei fuziuni a activelor cu principalul acționar al grupului de investiții „Regiunea”, Sudarikov (avere estimată de Forbes la 1,8 miliarde de dolari). În „Rossiym”, Sudarikov deține în continuare o participație de 31%.

Avdeev are 57 de ani, este căsătorit și are 23 de copii, dintre care 17 sunt adoptați. De-a lungul războiului din Ucraina, averea sa a scăzut de la 1,8 miliarde de dolari în 2021 la 1,2 miliarde de dolari în 2024.

Anterior, cel puțin șapte miliardari au renunțat la cetățenia rusă, printre care se numără: fostul proprietar al Coalco și al Aeroportului Domodedovo, Vasily Anisimov (1,6 miliarde de dolari), fondatorul și principalul acționar al holdingului Freedom, Timur Turlov (2,4 miliarde de dolari), fondatorul companiei de investiții „Troika Dialog”, Ruben Vardanyan (1,3 miliarde de dolari), fondatorul companiei de investiții DST Global, Yuri Milner (7,3 miliarde de dolari), fondatorul Revolut, Nikolai Storonsky (7,1 miliarde de dolari), fondatorul companiei energetice „Areti”, Igor Makarov (2,2 miliarde de dolari), și fondatorul Tinkoff Group, Oleg Tinkov (0,86 miliarde de dolari, evaluat după vânzarea Tinkoff Bank).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Oct. 2024, 18:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Oct. 2024, 18:30 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile Uniunii Europene discută din nou posibilitatea confiscării directe a activelor rusești, care au fost înghețate în urma sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, conform unui raport publicat de Politico, care citează oficiali familiarizați cu subiectul.

Spre deosebire de Statele Unite, unde a fost adoptată în aprilie o lege care permite confiscarea directă a rezervelor Băncii Centrale a Rusiei, UE nu a luat măsuri similare, utilizând în schimb veniturile provenite din fondurile pe care Kremlinul le deține în titluri de valoare europene și pe conturi bancare.

Cu toate acestea, această poziție ar putea suferi modificări, spun sursele Politico. Se pare că depozitarul Euroclear, care administrează miliarde de euro în active private și de stat, ar putea primi dreptul de a utiliza direct aceste fonduri, în cazul în care Moscova va începe confiscarea banilor și proprietăților investitorilor occidentali în Rusia.

În legătură cu Euroclear, au fost depuse mai multe plângeri în instanțele rusești, prin care băncile și companiile occidentale care aveau bani în Rusia riscă să-și piardă activele. Conform surselor Politico, depozitarul face presiuni asupra Comisiei Europene, insistând că are nevoie de capacitatea de a-și acoperi pierderile posibile.

În plus, modificarea politicii ar permite „să susțină” un credit acordat Ucrainei în valoare de 45 de miliarde de euro, pe care UE îl oferă garantat de activele rusești înghețate. Aceste măsuri sunt discutate în cadrul unei revizuiri generale a sancțiunilor europene, însă până acum au fost blocate de Ungaria.

Până în prezent, Uniunea Europeană a înghețat aproximativ 200 de miliarde de euro din activele rusești, impunând sancțiuni Ministerului de Finanțe, Băncii Centrale a Rusiei și Fondului Național de Bunăstare în primele zile ale conflictului. Cu toate acestea, Banca Centrală a Rusiei continuă să includă aceste fonduri în rezervele sale valutare, pe care regulatorul le estimează la 624,9 miliarde de dolari, conform datelor din 18 octombrie.

Cu toate acestea, valoarea reală a rezervelor disponibile ar putea fi aproape dublu mai mică: țările G7 au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale. Toate valutele au fost blocate, cu excepția yuanului chinezesc, în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari. De asemenea, Banca Centrală dispune de rezerve de aur de peste 2.000 de tone, evaluate la 199,7 miliarde de dolari la începutul lunii octombrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău