VIDEO Când se schimbă Constituția, după validarea rezultatelor referendumului, și cum ne va influența decizia viitorul

01 Nov. 2024, 17:45
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
01 Nov. 2024, 17:45 // Slider //  bani.md

Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova au votat „DA”, pentru modificarea Constituției și includerea în Legea Supremă a obiectivului de integrare europeană.

Solicitarea de a organiza scrutinul a fost înaintată de președinta Maia Sandu Parlamentului, în decembrie 2023, după ce Consiliul European a aprobat inițierea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova.

Prin desfășurarea referendumului se confirmă aspirațiile europene ale cetățenilor moldoveni, reconfirmând voința de aderare la Uniunea Europeană până în 2030.

În total, circa 1,4 milioane de alegători și-au exprimat opțiunile la peste 2000 de secții de votare, inclusiv la peste 200 din afara țării.

Potrivit rezultatelor, peste 50% (50,35% – pe grafică) cu mândrie de țară, au ales opțiunea „DA”, sprijinind astfel aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Curtea Constituțională a validat rezultatele referendumului republican constituțional pe 31 octombrie 2024.

Odată validate de Curtea Constituțională, rezultatele referendumului nu mai au nevoie de alte confirmări, voturile exprimate având putere juridică supremă.

Urmare a referendumului, după ce decizia Curții Constituționale se va publica într-o ediție specială a Monitorului Oficial, preambulul Constituției va fi completat cu două aliniate, care vor conține afirmațiile: „reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova” și „declarând integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

Legea Supremă va fi completată cu titlul cinci prim – „integrarea în Uniunea Europeană” și articolul 140 prim – „Aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.

Articolul 140 prim va conține două aliniate:

Primul – Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.

Al doilea – Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Republica Moldova urmează să își adapteze modul de guvernare, infrastructura, legislația și instituțiile la rigorile europene. Asta înseamnă că vom avea drumuri mai bune, școli dotate cu tehnologii moderne, instituții medicale cu echipament performant, justiție independentă, echitate socială, salarii mai apropiate de cele din UE și alte facilități pe care le au și le consolidează constant statele Uniunii.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO