Fața nevăzută a șefilor: Alexandru Lebedev, #diez: „Când eram mic, credeam că o să mor la 18 ani”

09 Iun. 2021, 13:19
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
09 Iun. 2021, 13:19 // Interviu //  MD Bani

Alexandru Lebedev a ajuns în funcția de director, administrator și fondator a site-ului de știri pentru tineri diez.md, după ce a lucrat alături de Artur Gurău timp de doi ani la una dintre primele agenții digital din Moldova – Granat.

„Am simțit că am nevoie să folosesc abilitățile învățate acolo într-un proiect personal.”

Cum reușesc să fiu un coechipier

Eu încerc mereu să mizez pe responsabilitate și acest lucru mă face să am încredere în colegi. De asemenea, mai cred că orice problemă se rezolvă sau se poate preveni prin comunicare, astfel ca și coechipier, încerc mereu să spun ce-mi reușește și ce nu.  Aștept asta și de la alții.

Presiunilor apărute le fac față…

Îmi surește părul, însă chiar dacă pare de nerezolvat, încerc să fac pași micuți prin care se reușește. De asemenea, mai știu din experiență, că nimic nu e atât de strașnic cum pare sau cum se vede, motiv pentru care, să acționezi la impuls creează mai multe probleme. Aștept până se domolesc lucrurile. Cred că răbdarea e o abilitate foarte importantă.

Deciziile privind majorările de salariu le iau…

În funcție de dedicație, responsabilitate, și autonomia unei persoane. Dacă văd că o persoană își asumă responsabilități și încearcă să rezolve problemele care apar de sine stătător, atunci asemenea decizie poate apărea.

Aleg oamenii după principiul…

Să fie deschiși spre idei, chiar dacă nu le știu, le este frică de ele, sau n-au auzit deloc. Flexibilitatea aici e un atu. Dar așa iese că împreună cu membrii echipei #diez ne alegem reciproc.

Echipa o motivez prin…

Cred că prin proiecte și responsabilități din care pot crește și învăța, nu cred în motivație strict financiară, dar aceasta trebuie să vină mână în mână cu ceea ce oferi.

Organizare

Din păcate, eu îmi organizez lucrurile în cap, de asta pot părea foarte dezorganizat, de asta mă bucur enorm când am în jurul meu oameni mai organizați.

Planificare

Aici, de asemenea, planul în capul meu există Știu că pașii care-i fac duc acolo, dar mă bucur când în echipă sunt persoane care pot pune asta tot pe foaie.

Control

Nu cred în ideea că prin control riguros oamenii sunt mai eficienți, mai degrabă aștept rezultate, iar cum ajung persoanele acolo, deja decid ei când, cum și de ce.

Sunt Director și asta înseamnă…

Înseamnă responsabilități și păr sur. Nu înțeleg oamenii care vor funcția de director. Funcția nu-i importantă, e importantă viziunea pe care o aduci și dacă faci echipa să funcționeze sau nu. În rest – foaie verde. Eu, mai degrabă, mă numesc administrator, decât director

Aș mai fi vrut să am mai mult echilibru între viața personală și profesională.

Când eram mic(ă) visam să…

Când eram mic, credeam că o să mor la 18 ani, astfel nu țin minte să fi visat ceva major. Totuși, în liceu, când intuitiv am înțeles că viața nu se termină la 18 ani, mi-am stabilit că vreau să vizitez fiecare țară din lume și să trăiesc câte puțin pe fiecare continent.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO