Fața nevăzută a șefilor. Ludmila Andronic, EFES MOLDOVA: „Orice situație irezolvabilă are minim două soluții”

02 Iun. 2021, 17:44
 // Categoria: Interviu // Autor:  Otilia Cotruța
02 Iun. 2021, 17:44 // Interviu //  Otilia Cotruța

Ludmila Andronic a ajuns în funcția de Directoare Afaceri Corporative Efes Moldova după 19 ani de carieră, timp în care aa reușit să activeze în calitate de Consilier al Ministrului Economiei, Manager Relații Publice și Evenimente speciale Voxtel (actualul Orange), redactor șefă a revistei Business Class și Manager Comunicare Le Bridge Corporation.

„Am iubit din tot sufletul și m-am dedicat fiecărei companii pentru care am lucrat, dar am considerat întotdeauna că trebuie să te auto-provoci în carieră, să încerci companii noi, poziții noi, echipe noi. (Chiar dacă păstrez o loialitate absolută companiilor pentru care am lucrat și rămân marea lor prietenă în continuare).

Din acest motiv odată la câțiva ani am făcut schimbări în carieră. Fără frică. Cu curaj și cu multă curiozitate. Eu, cel puțin, sunt mulțumită de această abordare a mea, pentru că mi-a oferit posibilitatea să nu mă plictisesc și să nu mă plafonez.”

Ca și coechipier sper că…

sunt o persoană care se integrează ușor în orice echipă și se adaptează regulilor de joc, fără a ignora, însă, posibilitatea shimbărilor în bine pe care pot să le aduc. Sunt gata să ajut și să împart cunoștințele.

Am suficientă răbdare cu cei care greșesc și nu sar să mă dau tare, ci îi las pe cei ce greșesc să găsească soluții corecte. Știu să ascult și știu să apreciez oamenii.

Nu mi-a fost niciodată greu să exclam ”Bravo!” la adresa cuiva care a meritat, sau să mulțumesc în public pe cineva care a pus umărul. Nu mi-am permis niciodată să omit să menționez contribuția cuiva la un proiect sau lucrare.

Presiunilor apărute le fac față…

…cu abordare pozitivă. Mie chiar îmi place să lucrez uneori contra cronometru. În toți acești ani de experiență am avut atâtea situații presante, încât am învățat să le gesionez fără pic de frustrare. Eu sunt genul de om care acționează după principiul.

„Orice situație irezolvabilă are minim două soluții”.

Deciziile privind majorările de salariu le-aș lua…

(pentru că nu sunt poprietară și nici manager de resurse umane, pot doar să resupun), în baza a două criterii – performanță și loialitate. După mine, cu orice an muncit în compnie angajatul trebuie să simtă o retribuție respectivă sub formă de ajustare de salariu. În ceea ce privește performanța – eu sunt omul care crede ca atunci când un angajat a demonstrat un rezultat deosebit sau a făcut ceva deosebit pentru companie, ar trebui să-i fie majorate veniturile imediat, fără să se aștepte sfârșitul de an sau de semestru.

Omul trebuie să simtă că este apreciat, văzut, pus în valoare imediat și nu atunci când îi vine rândul.

Aleg oamenii după principiul

„nu judeca după prima impresie”.

Las oamenii să se manifeste. Dacă se manifestă așa cum sper eu, atunci au creditul meu. Dar dacă pierd acest credit – prefer să mă despart de ei. Fără scandal, dar și fără regrete. Îmi plac profesioniștii cu calități umane frumoase.

Echipa o motivez prin exemplu propriu

Dacă reușești să obții încrederea echipei, orice provocare devine simplă.

Pentru că oamenii văd și înțeleg totul.

Îmi amintesc, când eram la Business Class, uneori trebuia să stăm toată noapte ca să reușim să mergem la timp în tipar Și stăteam toți – de la redactor șef la asistentă. Chiar și cei care își finalizase articolele. Dar toți ne simțeam parte a echipei, îi susțineam pe ceilalți. Cred că meritul unei asemenea abordări îmi aparținea ca și lider de echipă.

Organizare înseamnă lipsă de agitație inutilă.

Din păcate, noi de multe ori confundăm agitația cu dedicația. Faptul că un om aleargă și se agită nu înseamnă că el muncește productiv. De aceea eu prefer pe cei care calm și calculat își fac munca. Asta înseamnă organizare pentru mine.

Planificare înseamnă înțelegere a procesului.

Cine nu poate planifica nu poate spune că înțelege cum va ajunge din punctul A în punctul B. Dacă ești apt să faci un exercițiu de planificare înseamnă că știi ce ai de făcut. Chiar dacă ulterior corectezi planul, îl modifici, îl ajustezi, dar rămâne calea pe care o urmezi oricum.

Control înseamnă expertiză.

Nu te duci și te apuci de macro sau, și mai rău, nano-management. Control înseamnă cunoașterea și verificarea procesului la cele mai importante etape. Control înseamnă să cultivi spiritul de responsabilitate al echipei si să încurajezi această asumare: găsiți variante alternative, alegeți cea mai bună soluție și argumentați, iar controlul este pentru a verifica dacă lucrurile decurg așa cum am stabilit sau au deviat. Dacă au deviat – care este motivul, poate că e mai bine așa.

Dacă au luat-o razna – cum putem corecta.

Dar nu vii ca manager să dai soluții care îți aparțin exclusiv și apoi să ții sub control dacă nu cumva ți-a iești cineva din cuvânt.

Ludmil

Sunt directoare și asta înseamnă…

că am o responsabilitate dublă – și în fața angajaților și în fața superiorilor (Directorul General, Cartierul General, acționarii). Asta înseamnă că știu și am curajul să iau decizii pe zona mea de responsabilitate, pot explica deciziile luate și sunt gata să îmi asum responsabilitatea pentru succes sau eșec.

Aș mai fi vrut să…

am vreodată ocazia să fiu prezentă la o lansare a unei rachete cosmice. Mi se pare atât de impresionant să vezi cu ochii tăi acest lucru. Cine știe, poate că vreodată ajung să o fac și pe asta.

 Când eram mică visam să…

devin Campioană Olimprică la patinaj artistic.

E o epopeie întreagă de povestit despre acest vis al meu, care include și o corespondență cu marea campioană Irina Rodnina, dar și alte momente hazlii sau emoționante. Dar, la modul sincer, acesta era visul.

Era un vis despre care știam că este imposibil de realizat, așa cum în Moldova nu exista nici un patinoar pe atunci. Dar în multe privințe dragostea pentru patinaj mi-a fost de folos și de inspirație.

Realitatea LiveMembrii CEC s-au întrunit în ședință. Pe ordinea de zi – deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului
“Participarea Tinerilor în Procesul Electoral: Obstacole și Soluții”, workshop organizat de IPRE
OMS și Ambasada Germaniei donează un lot de echipamente de protecție (ochelari de protecție, halate medicale și măști chirurgicale)
Dezbateri organizate de IPN cu genericul „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova
Conferință de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Prezentarea raportului nr. 1 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate
Curtea de Conturi examinează raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2020
Ședința Consiliului Municipal Chișinău, din 15 iunie 2021
Ședința Plenului Superior al Magistraturii, din 15 iunie 2021
15 Iun. 2021, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iun. 2021, 17:58 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele american, Joe Biden, a încheiat unul dintre „fronturile” deschise de predecesorul său, Donald Trump, după întâlnirea cu liderii Uniunii Europene marți și stabilirea unui „armistițiu” în disputa transatlantică privind subvențiile pentru aeronave, scrie Reuters.

Biden se află la primul său summit UE-SUA, în calitate de președinteși  a spus că lumea se află în schimbare și că democrațiile occidentale trebuie să lucreze împreună.

„Lumea s-a schimbat, s-a schimbat cu totul”, citând din Poemul „Easter 1916” și făcând referire la temele principale ale vizitei sale în Europa – ascensiunea Chinei, pandemia de coronavirus și criza climatică.

Biden le-a spus șefilor de instituții europene că cel mai bun răspuns la aceste probleme „care provoacă” anxietăți este ca SUA și UE să lucreze împreună.

„Este în mod semnificativ în interesul SUA să aibă o relație bună cu NATO și UE. Părerile mele sunt radical diferite de cele ale predecesorului meu”, a adăugat președintele SUA.

Biden și UE s-au pus de acord să renunțe la bariere tarifare de 11,5 miliarde de dolari pe bunuri precum vinul european, tutunul american și băuturi alcoolice. Taxele fuseseră impuse ca represalii mutuale ca urmare a conflictului în ce privește subvențiile pentru Boeing, respectiv Airbus. Taxele adiționale fuseseră impuse de administrația Trump, scrie Digi24.

Biden a spus încă de la venirea sa la Casa Albă că intenționează să repare relațiile cu Europa, stricate de Donald Trump.

Un nou capitol al relației dintre Statele Unite și Uniunea Europeană

„Soluționarea acestui conflict deschide un nou capitol în relația noastră pentru că acum ne îndreptăm spre cooperare în ce privește aeronavele, după 17 ani de dispute”, a spus președinta Comisia Europene, Ursula von der Leyen.

Abordarea lui Biden de a colabora și coopera cu Uniunea Europeană și de a renunța la stilul adversativ al predecesorului său este menit, mai ales, să contracareze ascensiunea autocrațiilor precum China sau Rusia, care devin din ce în ce mai asertive în fața democrațiilor liberale occidentale.

Conform unui alt document SUA-UE, citat de Reuters cele două puteri se angajează să încheie un alt conflict comercial în ce privește bariere tarifare punitive pentru comerțul cu oțel și aluminiu.

Ca parte a noului acord, SUA și UE vor furniza finanțare pentru cercetare și dezvoltare în cadrul unui proces transparent și se vor abține de la a acorda sprijin specific spre producătorii locali (Boeing, respectiv Airbus), cum ar fi scutiri de taxe, care ar afecta negativ cealaltă parte, relatează CNBC.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo