„Mai avem timp pentru a face alegeri înțelepte” – fostul vicepremier, Constantin Tampiza, despre orașul Codru

02 Nov. 2023, 17:31
 // Categoria: Interviu // Autor:  bani.md
02 Nov. 2023, 17:31 // Interviu //  bani.md

Constantin Tampiza este un fost om politic, care a deținut mai multe funcții de stat pe parcursul carierei sale. Într-un interviu, el ne-a povestit despre orașul Codru din anii ‘80 ai secolului trecut, despre starea în care se află orașul acum și cum ar putea să fie îmbunătățită situația actuală prin votul responsabil.

Cum ați ajuns să vă implicați în dezvoltarea orașului Codru?

M-am înrudit cu orașul Codru acum 50 de ani, atunci când am întâlnit-o pe viitoarea mea soție. Din februarie 1973 până la nuntă, am petrecut-o seară la seară, acasă, de la uzina Mezon până pe strada Rostovskaya (acum, strada Prepeliței). Pe acea vreme, autobuzul nr. 15 circula de la Casa Ofițerilor pe strada Bogdan Hmelnițki (acum, strada Schinoasa Vale), conform orarului. Circula până după miezul nopții, la ora 1:00. Mulți codreni care își mai amintesc aceste momente pot confirma, era foarte simplu să ajungi acasă.

Atunci, orașul avea o populație de 5 ori mai mică decât acum. De 25 de ani sunt locuitor al Codrului și, în măsura posibilităților, am ajutat comuna. Timp de aproape șapte ani am ocupat funcția de viceprimar la executivul din Chichinău. Am fost responsabil de planificarea și finanțarea dezvoltării capitalei și a suburbiilor. Împreună cu regretatul primar, Alexandru Gârbu, am dezvoltat rețelele de gaz, apă și canalizare și am reabilitat mai multe străzi din orășel.

Apropo, proiectul pentru chinuita stradă Livădarilor a fost elaborat de noi pe la mijlocul anilor ’80, cu planuri de a extinde linia de troleibuz până la Ialoveni. Prin acest proiect, rezolvam și problema transportului în Codru, stâlpii montați la acea perioadă fiindu-ne martori. Pe stradă avem montat un apeduct ce poate asigura cu apă jumate de orășel. De ce nu e folosit la capacitate maximă. Când te gândești…în 37 de ani n-am fost capabili să terminăm lucrările pe una din magistralele principale ale localității.

Știm că de multe ori a avut sprijinul D-stră și l-ați susținut pe actualului primar, Vladimir Munteanu. Cum au evoluat orașul Codru în ultima vreme?

Orașul Codru ar fi putut să se dezvolte mult mai rapid, avea șansa să devină un oraș cu toată infrastructura necesară pentru viață, însă realitatea este alta. Cu d-l Muntean am păcătuit în fața codrenilor, l-am susținut permanent. La primul mandat lucrurile se mai i mișcau, părea că se investește în bunăstarea oamenilor.

Acum nu se observă nici o schimbare. De ce?

Răspunsul său constant este: ”Nu pot, nu am susținerea consiliului, nu sunt atribuțiile mele”. Avem probleme cu scurgerile de apă – „E vinovat Apă Canal”, străzile murdare – „E vinovată primăria capitalei”. Conflictul meu cu Vladimir a atins punctul culminant când a refuzat să repare strada Sihastrului după instalarea unei conducte de canalizare. Antreprenorul conform actelor normative e obligat să stabilească carosabilul. Nici o reacție din partea edilului. Nu mai vorbesc despre starea impracticabilă pe parcursul a zeci de ani a străzii Livadărilor. Nu l-au urnit din loc pe Vladimir Muntean nici protestele locuitorilor sau ale mass-media. Toate aceste probleme persistă, chiar dacă primăria are peste 110 milioane de lei în cont. Avem bani, dar fapte – zero. În legătură cu banii grei pe contul primăriei un mic calcul. În legătură cu creșterea prețurilor la materialele de construcție, carburanți, servicii acești bani s-au devalorizat la 40%. Cine e vinovat de prejudiciu. Anticipez răspunsul tradițional a lui Volodea:„ N-am susținere de la consiliu”. Dar cine deține majoritatea în consiliu? Socialiștii, fracțiunea DA și niște independenți. Și după cele expuse socialistul Alexandru Ciugureanu m-ă îndeamnă să-l votez:„Нам можно доверять:” La interes găsesc și consens. Vă aduceți aminte cum în 2019 în 30 de minute au împărțit în ajun de alegeri 100 de terenuri. Astăzi prin consens, visând la voturi suplimentare, au demarat lucrările pe str. Levădarilor. Spagheti atârnate pe urechile alegâtorilor. O altă problemă sunt grădinițele. În conformitate cu normele, pentru fiecare 1000 de locuitori ar trebui să existe 60 de locuri în unitățile preșcolare și 120 – în școli.

Pentru o populație de 18.000 de locuitori, primăria ar trebui să ofere 1080 de locuri în instituțiile preșcolare, însă câte avem?

Doar 480. Asta ca să nu mai reamintesc ambuteiajele mașinilor care duc copiii la grădiniță dincolo de hotarele orașului Codru.

De ce nu a reușit actualul primar să dezvolte orașul Codru?

Un cuțit folosit luând timp știrbește, e epuizat și Vladimir. Cu puțin timp în urmă m-am interesat la el dacă va candida. Mi-a răspuns prompt: „Nu candidez, m-am săturat!”. Mai târziu, l-am găsit pe lista candidaților. O mică radiografie. La primul scrutin a fost candidat PLDM, apoi, din cauza problemelor din partidul lui Filat, l-am sfătuit să candideze independent, mai târziu apare pe listele PD, alături de ”tiozca” Țuțu. Astăzi Volodea, a câta oară, însușește principiile și valorile lui Filat. Așa și n-am înțeles cine-i d-l Munteanu. Îmi cer scuze de la codreni.

Cum trebuie să fie un primar bun?

De obicei, îmi este greu să decid pentru cine să votez la alegerile locale. Foarte bine cunosc acest domeniu. De data aceasta, o simplă întâmplare mi-a indicat favoritul meu. Într-o zi a claxonat la poartă o persoană necunoscută. S-a prezentat ca viitor candidat de primar în or. Codru. Am înțeles că nu-mi cunoaște biografia. Cum se zice, a nimerit peștișorul la rechin. Cu experiența mea în domeniu, șapte ani la primărie, plus am apărat în structurile centrale din Moscova renumita Hotărâre a Consiliului de miniștri a USSR ” Cu privire la dezvoltarea în anii 1895-90 a or. Chișinău”, l-am luat la întrebări. M-a impresionat prin cunoștințele sale în domeniul urbanistic, ba mai mult, a demonstrat o maturitate și profesionalism. Am înțeles că e licențiat în domeniu.

Ultima încercare el n-a sesizat-o. L-am întrebat unde locuiește, am aflat adresa. Cunoșteam zona, era vecin cu regretatul meu prieten, Eugen Pâslaru. Într-o zi, pe furiș, apar pe strada situată lângă spitalul de psihiatrie din Costiujeni. Nu am claxonat la poartă, nu am pășit în interior, studiam ograda de pe stradă. Capacitățile unui viitor primar eu le apreciez și după locul de trai. Curtea aranjată, curățenia și ordinea din interior m-au convins – e gospodar. Așa l-am descoperit pe Stelian Manic. Astfel, am decis să-l votez anume pe el. Vă îndemn și pe dumneavoastră, dragi locuitori ai Codrului, să-i susțineți pe Stelian Manic și pe echipa sa!

Mai avem timp pentru a face alegeri înțelepte. Doresc să vedem un oraș modern, iar oamenii gospodari sunt aici, la un pas de noi. Cât privește capitala, sunt conștient de doi favoriți – socialistul(masca o cunosc) Ion Ceban și Lilian Carp. Lilian Carp și echipa sunt favoriții mei. Dacă o să dispun de timp o să postez cu argumente de ce îl ignor pe Ivan – multă laudă și puține fapte.

Machiajul exterior de pavaj nu m-au convins. Capitala merită mai multe acțiuni CAPITALE.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău