A fost descoperită cea mai veche stea! Se află la 16 mii de ani lumină de Pământ. Ce caracteristici are

14 Mai 2021, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Mai 2021, 17:01 // Actual //  MD Bani

O echipă internațională de oameni de știință din Statele Unite, Coreea de Sud și Brazilia a descoperit una dintre cele mai vechi stele din populația II. Gigantul roșu SPLUS J210428.01−004934.2 este situat la 16 mii de ani lumină de Pământ și se caracterizează prin metalicitate foarte scăzută. Articolul astronomilor a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.

Steaua a fost identificată în sondajul astronomic S-PLUS (Southern Photometric Local Universe Survey). Este situat în regiunea Stripe 82, care se află în regiunea ecuatorului ceresc și acoperă o suprafață de 300 de grade pătrați. Analiza fotometrică a lui J2104-0049 a arătat că steaua conține foarte puțini atomi mai grei decât hidrogenul. Concentrațiile de carbon, oxigen, azot și alte elemente sunt mai mici decât pe Soare, de peste zece mii de ori, scrie Lenta.ru.
Această metalicitate scăzută indică faptul că uriașul roșu aparține populației II. Acestea sunt câteva generații de stele care s-au format la scurt timp după Big Bang, iar vârsta lor depășește 10 miliarde de ani. Au apărut din rămășițele primelor stele cărora le lipsea carbonul. Moartea stelelor populației III, a cărei durată de viață a depășit cu greu un milion de ani, a dus la apariția atomilor grei care au fost incluși în compoziția stelelor generațiilor următoare, inclusiv a stelelor populației I, căreia îi aparține Soarele .
Conform simulărilor, compoziția chimică a lui J2104-0049 se explică cel mai bine prin faptul că a apărut din rămășițele unei populații III cu o singură stea supernovă de mare energie, a cărei masă este de 29,5 ori masa Soarelui. În același timp, modelele nu au reușit să reproducă cu precizie abundența relativ mare de siliciu din J2104-0049, astfel încât oamenii de știință sugerează căutarea stelelor mai vechi cu o compoziție similară pentru a înțelege cum s-ar fi putut forma.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău