„Nu recomand criptomonedele pentru investitorii noi”. Ce spune milionarul Grant Sabatier despre investițiile în cripto

14 Mai 2021, 15:20
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Mai 2021, 15:20 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Până la sfârșitul anului 2017, Grant Sabatier era un cripto-milionar. Cei 69 de bitcoini pe care îi cumpărase în 2013, la aproximativ 72 USD pe monedă, se tranzacționau cu 16.600 USD bucata. El recomandă investitorilor să nu cumpere bitcoin.

Sabatier, autorul „Libertății financiare” și cofondator al BankBonus.com, spera că acesta va fi ultimul său cuvânt pe această temă. „Mi-am exprimat punctul de vedere”, spune el.

Dar câteva lucruri s-au schimbat de atunci. În primul rând, Bitcoinul a fost singura monedă tranzacționată recent cu peste 57.000 de dolari. Întreaga piață criptografică a explodat. Valoarea totală de piață a monedelor digitale a depășit recent pentru prima dată 2 trilioane de dolari.

Și, odată cu creșterea prețurilor cripto, a crescut și conștientizarea publicului, subliniază Sabatier. „A devenit o parte imensă a culturii noastre”, spune el. „În ultimul an, a trecut de la o subcultură la avangarda culturii noastre.”

Dar, deși criptomonedele au explodat în preț și proeminență, Sabatier nu crede că ar trebui să ocupe un loc proeminent în portofoliul dvs.

“Încă nu recomand ca investitorii noi – oricine are mai puțin de 25.000 de dolari să investească în criptomonede”, spune el. „Singurul lucru care s-a schimbat este că criptomoneda ar trebui tratată ca orice altă clasă de active alternative și să fie folosită ca o modalitate de diversificare a portofoliului dvs.”

Principala preocupare a lui Sabatier cu privire la criptomonede este lipsa de istorie care poate oferi investitorilor informații despre cum se va comporta activul.

„Crypto nu are o experiență foarte lungă”, spune el. „Cu acțiuni, obligațiuni și proprietăți imobiliare, există date istorice imense care ne ajută să înțelegem performanța piețelor.”

Sabatier spune că asta nu înseamnă că criptomonedele nu-și au locul în portofoliul dvs., pur și simplu nu ar trebui să fie cap de afiș.

„Marea mea problemă este că oamenii investesc porțiuni mari din portofoliul lor în cripto, ceea ce reprezintă mai mult un joc pe termen scurt”, spune el. „Noii investitori ar trebui să economisească pe termen lung. Vrei să mergi la Vegas și să-ți pui economiile de viață pe roșu sau negru la masa de ruletă? ”

Deoarece prețurile criptografice nu sunt legate de elementele fundamentale și, în schimb, se deplasează pur pe baza speculațiilor investitorilor, orice investiție în moneda digitală este obligată să fie extrem de volatilă. Dar deținerea de alocări mici de clase de active care se comportă diferit de investițiile din portofoliul dvs. de bază adaugă diversificare și vă poate spori rentabilitatea în timp. De aceea, Sabatier recomandă tratarea criptomonedelor ca un activ alternativ, asemănător unei investiții în metale prețioase, mărfuri sau colecții.

 

Realitatea Live21 Iun. 2021, 16:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iun. 2021, 16:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O replică a picturii de renume mondial „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci s-a vândut vineri unui colecționar european pentru aproximativ 3,4 milioane de dolari la Casa de licitații Christie’s.

Copia, cunoscută sub numele de „Hekking Mona Lisa”, se aștepta să se vândă cu o sumă de 200.000 până la 300.000 de euro într-o licitație online. S-a vândut de aproximativ 10 ori mai mult.

„Aceasta este o nebunie, acesta este un record absolut pentru o replică „Mona Lisa”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Christie pentru Reuters.

Numită după proprietarul său anterior, Raymond Hekking, se credea că replica a fost pictată la începutul secolului al XVII-lea de un pictor italian.

Hekking a spus că deține adevărata „Mona Lisa”, potrivit casei de licitații. El a spus că un aspect similar a fost returnat la Muzeul Luvru după ce tabloul adevărat a fost furat în 1914.

„Arta provoacă, fascinează, uneori obsedează”, a spus Pierre Etienne, director internațional de picturi Old Master la casa de licitații.

„Această lucrare și istoria sa ilustrează fascinația pe care Mona Lisa și aura lui Leonardo da Vinci le-au păstrat întotdeauna”, a spus casa de licitații.