Cât ar putea dura deficitul global de cipuri? Ce spun analiștii

12 Mai 2021, 16:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Mai 2021, 16:54 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Potrivit analiștilor, criza de semiconductoare ar putea dura o perioadă scurtă de timp, scrie CNBC.

Semiconductoarele pot fi găsite în orice, de la PlayStation 5 și periuțe de dinți la mașini de spălat și ceasuri cu alarmă. Dar nu este suficient pentru a merge în jur – este o problemă cu mai multe fațete care nu prezintă semne de reducere, ceea ce îi face pe unii să numească actuala criză „chipageddon”.

Glenn O’Donnell, vicepreședinte director de cercetare la firma de consultanță Forrester, consideră că lipsa ar putea dura până în 2023.

„Deoarece cererea va rămâne ridicată și oferta va rămâne limitată, ne așteptăm ca această penurie să dureze până în 2022 și până în 2023”, a scris el pe un blog.

O’Donnell se așteaptă ca cererea pentru PC-uri, care conțin unele dintre cele mai avansate cipuri, să se “înmoaie puțin” în anul următor, dar “nu foarte mult”.

Între timp, el se așteaptă ca centrele de date, care sunt pline de servere de computere, să cumpere mai multe cipuri în anul următor, după ceea ce el descrie ca fiind un „2020 nefericit”.

Între timp, Patrick Armstrong, CIO al Plurimi Investment Managers, a declarat săptămâna trecută că lipsa cipurilor va dura 18 luni.

„Nu sunt doar autovehicule. Sunt telefoane. Este internetul tuturor. Acum sunt atât de multe bunuri care au mult mai multe semiconductoare decât au avut vreodată în trecut. Toate au internet activat.”, a spus el.

Industria auto a fost afectată de deficitul global de cipuri mai mult decât orice alt sector.

Cel mai mare producător mondial de cipuri, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), a declarat la începutul acestei luni că crede că va fi capabil să recupereze cererea de automobile până în iunie.

„Dacă ascultați Ford, BMW, Volkswagen, toți au subliniat că există blocaje în capacitate și nu pot obține cipurile de care au nevoie pentru a fabrica noile mașini”, a spus el.

În altă parte, Gartner a declarat miercuri că deficitul va persista pe tot parcursul anului 2021, adăugând că deficitul afectează toate tipurile de cipuri și că prețurile cipurilor cresc.

Analistul Gartner, Alan Priestley, a declarat joi că situația se poate îmbunătăți pentru unele sectoare în următoarele șase luni, dar că ar putea exista un „efect knock-on” în 2022.

„Nu ar trebui să dureze mai mult”, a spus el. „Industria pune în aplicare mai multă capacitate, dar este nevoie de timp.”

Într-adevăr, Intel a anunțat în martie că intenționează să cheltuiască 20 de miliarde de dolari pentru două noi fabrici de cipuri din Arizona. Intel a mai spus că ar putea construi o fabrică în Europa dacă obține finanțare publică.

„Lucrurile astea vor dura doi sau trei ani înainte să începem să vedem asta”, a spus Priestley.

Între timp, directorul executiv al producătorului german de cipuri Infineon a declarat marți trecut că industria semiconductoarelor se află pe teritoriu neexplorat.

Realitatea LiveMembrii CEC s-au întrunit în ședință. Pe ordinea de zi – deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului
“Participarea Tinerilor în Procesul Electoral: Obstacole și Soluții”, workshop organizat de IPRE
OMS și Ambasada Germaniei donează un lot de echipamente de protecție (ochelari de protecție, halate medicale și măști chirurgicale)
Dezbateri organizate de IPN cu genericul „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova
Conferință de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Prezentarea raportului nr. 1 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate
Curtea de Conturi examinează raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2020
Ședința Consiliului Municipal Chișinău, din 15 iunie 2021
Ședința Plenului Superior al Magistraturii, din 15 iunie 2021
15 Iun. 2021, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iun. 2021, 17:58 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele american, Joe Biden, a încheiat unul dintre „fronturile” deschise de predecesorul său, Donald Trump, după întâlnirea cu liderii Uniunii Europene marți și stabilirea unui „armistițiu” în disputa transatlantică privind subvențiile pentru aeronave, scrie Reuters.

Biden se află la primul său summit UE-SUA, în calitate de președinteși  a spus că lumea se află în schimbare și că democrațiile occidentale trebuie să lucreze împreună.

„Lumea s-a schimbat, s-a schimbat cu totul”, citând din Poemul „Easter 1916” și făcând referire la temele principale ale vizitei sale în Europa – ascensiunea Chinei, pandemia de coronavirus și criza climatică.

Biden le-a spus șefilor de instituții europene că cel mai bun răspuns la aceste probleme „care provoacă” anxietăți este ca SUA și UE să lucreze împreună.

„Este în mod semnificativ în interesul SUA să aibă o relație bună cu NATO și UE. Părerile mele sunt radical diferite de cele ale predecesorului meu”, a adăugat președintele SUA.

Biden și UE s-au pus de acord să renunțe la bariere tarifare de 11,5 miliarde de dolari pe bunuri precum vinul european, tutunul american și băuturi alcoolice. Taxele fuseseră impuse ca represalii mutuale ca urmare a conflictului în ce privește subvențiile pentru Boeing, respectiv Airbus. Taxele adiționale fuseseră impuse de administrația Trump, scrie Digi24.

Biden a spus încă de la venirea sa la Casa Albă că intenționează să repare relațiile cu Europa, stricate de Donald Trump.

Un nou capitol al relației dintre Statele Unite și Uniunea Europeană

„Soluționarea acestui conflict deschide un nou capitol în relația noastră pentru că acum ne îndreptăm spre cooperare în ce privește aeronavele, după 17 ani de dispute”, a spus președinta Comisia Europene, Ursula von der Leyen.

Abordarea lui Biden de a colabora și coopera cu Uniunea Europeană și de a renunța la stilul adversativ al predecesorului său este menit, mai ales, să contracareze ascensiunea autocrațiilor precum China sau Rusia, care devin din ce în ce mai asertive în fața democrațiilor liberale occidentale.

Conform unui alt document SUA-UE, citat de Reuters cele două puteri se angajează să încheie un alt conflict comercial în ce privește bariere tarifare punitive pentru comerțul cu oțel și aluminiu.

Ca parte a noului acord, SUA și UE vor furniza finanțare pentru cercetare și dezvoltare în cadrul unui proces transparent și se vor abține de la a acorda sprijin specific spre producătorii locali (Boeing, respectiv Airbus), cum ar fi scutiri de taxe, care ar afecta negativ cealaltă parte, relatează CNBC.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo