Cât ar putea dura deficitul global de cipuri? Ce spun analiștii

12 Mai 2021, 16:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Mai 2021, 16:54 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Potrivit analiștilor, criza de semiconductoare ar putea dura o perioadă scurtă de timp, scrie CNBC.

Semiconductoarele pot fi găsite în orice, de la PlayStation 5 și periuțe de dinți la mașini de spălat și ceasuri cu alarmă. Dar nu este suficient pentru a merge în jur – este o problemă cu mai multe fațete care nu prezintă semne de reducere, ceea ce îi face pe unii să numească actuala criză „chipageddon”.

Glenn O’Donnell, vicepreședinte director de cercetare la firma de consultanță Forrester, consideră că lipsa ar putea dura până în 2023.

„Deoarece cererea va rămâne ridicată și oferta va rămâne limitată, ne așteptăm ca această penurie să dureze până în 2022 și până în 2023”, a scris el pe un blog.

O’Donnell se așteaptă ca cererea pentru PC-uri, care conțin unele dintre cele mai avansate cipuri, să se “înmoaie puțin” în anul următor, dar “nu foarte mult”.

Între timp, el se așteaptă ca centrele de date, care sunt pline de servere de computere, să cumpere mai multe cipuri în anul următor, după ceea ce el descrie ca fiind un „2020 nefericit”.

Între timp, Patrick Armstrong, CIO al Plurimi Investment Managers, a declarat săptămâna trecută că lipsa cipurilor va dura 18 luni.

„Nu sunt doar autovehicule. Sunt telefoane. Este internetul tuturor. Acum sunt atât de multe bunuri care au mult mai multe semiconductoare decât au avut vreodată în trecut. Toate au internet activat.”, a spus el.

Industria auto a fost afectată de deficitul global de cipuri mai mult decât orice alt sector.

Cel mai mare producător mondial de cipuri, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), a declarat la începutul acestei luni că crede că va fi capabil să recupereze cererea de automobile până în iunie.

„Dacă ascultați Ford, BMW, Volkswagen, toți au subliniat că există blocaje în capacitate și nu pot obține cipurile de care au nevoie pentru a fabrica noile mașini”, a spus el.

În altă parte, Gartner a declarat miercuri că deficitul va persista pe tot parcursul anului 2021, adăugând că deficitul afectează toate tipurile de cipuri și că prețurile cipurilor cresc.

Analistul Gartner, Alan Priestley, a declarat joi că situația se poate îmbunătăți pentru unele sectoare în următoarele șase luni, dar că ar putea exista un „efect knock-on” în 2022.

„Nu ar trebui să dureze mai mult”, a spus el. „Industria pune în aplicare mai multă capacitate, dar este nevoie de timp.”

Într-adevăr, Intel a anunțat în martie că intenționează să cheltuiască 20 de miliarde de dolari pentru două noi fabrici de cipuri din Arizona. Intel a mai spus că ar putea construi o fabrică în Europa dacă obține finanțare publică.

„Lucrurile astea vor dura doi sau trei ani înainte să începem să vedem asta”, a spus Priestley.

Între timp, directorul executiv al producătorului german de cipuri Infineon a declarat marți trecut că industria semiconductoarelor se află pe teritoriu neexplorat.

Realitatea Live23 Iun. 2021, 14:37
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2021, 14:37 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Glauber Contessoto, în vârstă de 33 de ani, spune că a investit peste 250.000 de dolari în dogecoin pe 5 februarie cu speranța că va deveni milionar – și pe 15 aprilie a devenit.

Dar luni, criptomonedele de top în funcție de valoarea de piață – inclusiv bitcoin, eter și dogecoin – au început să se prăbușească în urma știrilor despre o represiune în China.

Odată cu pierderile care s-au extins marți, portofoliul Contessoto, care conține doar dogecoin, a fost afectat. Deținerile sale au scăzut cu peste 167.000 de dolari doar marți, spune el pentru CNBC Make It.

„Până ieri, feram milionar”, spune Contessoto.

„Dacă bitcoin și ethereum nu ar fi și ele [hit], aș fi îngrijorat.”

Acum patru luni, când a făcut inestițiile, dogecoinul avea un preț de aproximativ 4,5 cenți. Pe 8 mai, criptomoneda inspirată de meme, care a fost creată ca o glumă în 2013 pe baza memei „Doge” a unui câine shiba inu, a atins un maxim istoric de aproximativ 73 de cenți, iar valoarea deținerilor lui Contessoto a depășit 2 milioane de dolari.

După creștere, prețul dogecoinului a continuat să fluctueze, dar Contessoto a rămas încrezător în a păstra pe termen lung – chiar a cumpărat mai mult dogecoin în timpul scufundărilor. Chiar și acum, el refuză să vândă.

Cu toate acestea, această volatilitate este în parte motivul pentru care experții avertizează că criptomoneda este o investiție riscantă, speculativă. Unii avertizează să fie deosebit de precauți atunci când investesc în dogecoin, deoarece îi lipsesc, de exemplu, lipsa și dezvoltarea tehnologică pe care o are Bitcoin.

„Când am intrat în această investiție dogecoin, am planificat să fiu în ea cel puțin un an”, spune el. „Mi-am făcut economii de viață pentru că știam că voi deveni în cele din urmă milionar.”

Contessoto se menține la planul său inițial: El va vinde 10% din participațiile sale dogecoin odată ce portofoliul său va atinge o valoare de 10 milioane de dolari, dar va lăsa restul investit, spune el.