A fost prezentat Raportul de evaluare finală a rezultatelor Strategiei de dezvoltare a sectorului IMM pentru 2012-2020

24 Iun. 2021, 10:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
24 Iun. 2021, 10:44 // Actual //  Otilia Cotruța

La 23 iunie curent, au fost desfășurate lucrările atelierului de validare, dedicate prezentării Raportului de evaluare finală a rezultatelor Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru 2012-2020, elaborat cu sprijinul echipei de experți ai programului de asistență tehnică al Uniunii Europene (UE) „Politici de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale”.

La eveniment au participat reprezentanți din partea Delegației UE în Republica Moldova, ministerelor Economiei și Infrastructurii, Finanțelor, Educației, Culturii și Cercetării, ODIMM, CCI și reprezentanți ai mediului academic.

În cadrul întrunirii au fost prezentate rezultatele analizei constrângerilor și provocărilor cu care s-a confruntat sectorul IMM pe parcursul anilor 2012-2020, precum și expuse recomandările pentru elaborarea unui nou document de politici publice pe termen mediu, dedicat sectorului IMM.

Raportul pregătit de către experți reprezintă o evaluare imparțială, bazată pe chestionare și intervievare a actorilor-cheie ce au fost implicați în procesul de implementare a Strategiei. În acest sens, au fost chestionate online 105 IMM-uri, în perioada 18 mai – 11 iunie curent, dintre care, 64 % sunt beneficiare ale programelor de asistență financiară de stat, la care majoritatea au participat în ultimii 3 ani.

Cel mai mare procentaj se constată la categorii, precum nivelul de satisfacție al beneficiarilor, cu peste 60% pentru 7 din 10 programe, inclusiv pentru aspectele tehnice ale implementării programelor, cu o pondere și mai ridicată, de 80%. De asemenea, la capitolul efectelor pozitive percepute, majoritatea respondenților au raportat creșteri ale veniturilor, al accesului la finanțare și acumularea cunoștințelor.

Prezentă la eveniment, Lilia Palii, secretarul general al MEI, s-a referit la importanța evaluării desfășurate, accentuând că IMM-urile au  o  valoare majoră pentru economia RM, ponderea acestora fiind de 99 la sută din totalul afacerilor.

„Este importantă această evaluare, iar rezultatele prezentate au o mare valoare pentru noi în elaborarea unui nou program destinat IMM-urilor, astfel încât acestea să fie susținute în perioada de recuperare post-pandemică”, a declarat secretarul general. În același context, Lilia Palii a exprimat gratitudine echipei de experți pentru abordarea profesionistă în realizarea Raportului, dar și Delegației UE pentru sprijinul acordat în implementarea agendei de reforme a Guvernului și pentru interesul major al acesteia, orientat spre crearea unui mediu propice dezvoltării sectorului IMM.

Strategia de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru perioada 2012-2020 a fost aprobată de Guvernul Republicii Moldova prin Hotărârea de Guvern nr. 685, din 13 septembrie 2012, scopul acesteia fiind să contribuie la crearea unui mediu de afaceri favorabil, promovarea culturii antreprenoriale în vederea susținerii IMM-urilor și asigurarea coeziunii sociale.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală